Pismo čitateljke: Kako se pešaci snalaze u Lominoj ulici?

Pismo čitateljke: Kako se pešaci snalaze u Lominoj ulici? foto:gminfo.rs

Da naš grad bude još čistiji i prohodniji

Ovo nije kritika nego pokretanje inicijative koja bi pomogla da se razreši nepropisno parkiranje automobila na javnim zelenim površinama,  kao i iznalaženje naboljeg načina za što bezbedniji prolaz pešaka koji se kreću Ulicom vojvode Arsenija Lome.

Ko kaže da naš grad nije "Beli labud" na zelenom jezeru ne govori istinu. A najlepši je u proleće - baš kao što je sada. Prodjite ulicama i videćete da vredni ljudi svuda sredjuju: centar grada, parkove, privatna dvorišta i sve javne zelene površine.

E, kada smo kod javnih zelenih površina, njihov izgled pokvare vozila, čiji vlasnici nisu zapamtili, kada su polagali vozački ispit: da se vozila ne parkiraju na javnim zelenim površinama, ispred ulaza (kapija) u zgrade, porodične kuće, dvorišta, da se na njih ne istovara sve i svašta i da je to zabranjeno saobraćajnim propisima.

Neki od nas rade Sizifov posao, uzaludno čisteći ispred svojih zgrada, porodičnih kuća, odnosno dvorišta, dok drugi parkiraju svog četvorotočkaškog ljubimca tamo gde im je najzgodnije. Da li bi oni, zbog ovakvog parkiranja, trebalo ponovo da polažu vozački ispit? Naročito su im za to "pogodne" javne zelene površine kada napada kiša i natopi zemljište. E, onda oni automobil parkiraju na travu, a kada ga sklone, ostanu točkovima zaorane brazde, blata na sve strane, pa i na kolovozu, i još pride, neki izruče opuške od cigareta.

Drugi problem je kako pešak da prodje bezbedno Ulicom vojvode Arsenija Lome? Očigledno je da projektant nedavno obnovljene Lomine ulice nije imao vremena da pešači nego se više vozio u svom automobilu. Da je više pešačio ostavio bi prolaz ovom ulicom i za pešake, ili ga je ostavio, pa je sada, kada su iz Parking servisa obeležili mesta u glavnoj i nekim sporednim ulicama, za koja vlasnici automobila moraju da plate uslugu parkiranja, nastao problem.

raskrsnica Lomine i Ul. H. Veljkove, foto:gminfo.rs

Većina vozača da bi pronašla mesta, a neki od njih i izbegli plaćanje parkinga, snalazi se tako što parkira svoja vozila u ulicama koje seku ili izlaze na glavnu. Jedna od tih je i Lomina ulica. Sa leve i desne strane ulice, do porodičnih kuća su javne zelene površine ponegde ispresecane asfaltom, do njih staze za pešake ili parkiranje, a u sredini kolovoz. Šta je ostalo pešacima nego sami da se snalaze. Stazom do samih kuća ne mogu da prodju jer su tu zelene površine dok su na asfaltiranim delovima stanari porodičnih kuća parkirali svoja vozila, a onom koja je predvidjena za pešake ili parkiranje ne mogu. Ona je svakodnevno dobrim delom zauzeta parkiranim vozilima.

Većina pešaka krece se kolovozom, pa kada neki vozač pritisne papučicu, odnosno da "gas do daske", beži glavom bez obzira, a oni nemoćniji se prekrste i nastave dalje (autorka ovog teksta bila je prisutna kada je to uradila njena komšinica). Može svako da se uveri na još očiglednijem primeru - neka stane na ugao Hajduk Veljkove i Lomine i pritom posmatra decu koja idu iz škole i na raskrsnici ove dve skreću u Lominu, a zatim uz ovu ulicu.

Možda u gradu ima još ulica sa takvim problemima kao što je ovaj, a on može da bude rešen dobrom voljom, domaćim vaspitanjem i poznavanjem saobraćajnih propisa od strane vozača, a sa vrlo malo ulaganja novčanih sredstava.


Gordana Acović Atanasković

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(7 glasova)

 

 

 

 

 

 

 

Go to top