Print this page

Pismo čitateljke - ČOPOR PASA U CENTRU GRADA

ilustracija ilustracija foto:pixabay.com

U ponedeljak, 14. maja, nas nekolicina posetilaca kafića, preko puta Doma kulture u našem gradu, bila je svedok pomalo zastrašujućeg prizora. Čopor pasa, izbrojali smo do deset primeraka, dalje nismo mogli da brojimo, jer je projurio tačno pored ulaznih vrata Doma kulture, zalajao u horu na prolaznike, na uglu glavne i Miloša Velikog, i nestao u mraku ove druge ulice.

Samo petnaestak minuta pre ovog dogadjaja završila se i predstava učenika Gimnazije u Domu kulture i mladi su izašli na ulicu. Ne smemo ni da pomislimo šta bi se desilo da su kojim slučajem psi prošli dok su posetioci napuštali predstavu.

Pre podne istog dana čopor je vidjen kako se izležava u krugu Bolnice. Da li je reč o istom ili drugom čoporu nismo sigurni.

Nisu psi krivi što lutaju gradom, krivi su njihovi, oni neodgovorni vlasnici - sadašnji i bivši. Sadašnji vlasnici, čast izuzecima, puste izjutra psa i on sam, bez ikakve kontrole luta ulicama. Još gore rade bivši vlasnici, opet čast izuzecima. Oni kada pas izadje zatvore vrata svoga doma i ovom nema povratka. Većina ovih lutalica nekada to nisu bile (vidi se po ogrlici, po pedigreu, po uhranjenosti) nabavljena je iz najbolje namere.

Na primer da se deca igraju, da se udomi lutalica, ali neki su nabavljeni i iz čistog pomodarstva, pa kada su vlasnici uvideli da je potrebno mnogo rada oko njih, i opet čast izuzecima, pustili su pse da odu i da im se nikada ne vrate. Nisu razmišljali da ima boljih i humanijih načina da se oslobode psa. Da ovom prilikom ne otvaramo temu da li je ili ne kućni ljubimac pregledan i vakcinisan od strane veterinara.

Medju vlasnicima ima i nekih koji svoje ogromne ljubimce šetaju ulicom, ponekad i po dva i tri primerka, a da im pritom ne obezbede njušku korpom. Ovo bi trebalo uraditi iz čiste predostrožnosti prema onim osobama koje se plaše pasa ili onima koji su imali "bliski susret" sa nekom od ovih razjarenih životinja.

Pisac ovih redova em se plaši pasa (osim jedne predivne labradorke Lune koja je primer kako bi trebalo da se pravi vlasnik psa ponasa prema svom kućnom ljubimcu), a imao je "bliski susret" sa dva razjarena primerka u sopstvenom dvorištu, ne krivi kućne ljubimce u ovom slučaju pse, nego njihove neodgovorne vlasnike. Ponekad razmišlja zašto neko ne uzme za kućne ljubimice kokoš, kozu, ovcu, kravu ili svinju, pa u ovim danima kada su mnogi sugradjani ostali bez posla eto više koristi, plus ima se kućni ljubimac.

Gordana Acović Atanasković


Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(4 glasova)