Ponovo pukle cevi toplovoda stare 37 godina

Ponovo pukle cevi toplovoda stare 37 godina foto: gminfo.rs

Našoj redakciji se obratio sugrađanin N.M. koga je sinoć, kao i ostale stanare u Železničkoj ulici kod broja 20, zabrinula pojava pare iz zemlje koja se javila kao posledica pucanja cevi na delu toplovoda u toj ulici.

- Sinoć sam primetio paru kako izbija iz zemlje pored stepeništa u zgradi u Železničkoj ulici broj 20 gde živim poslednje tri godine. Od jutros je situacija još gora, navodi u pismi zabrinuti N.M. - koji nam kaže da se sa ovim problemom susreću svake grejne sezone i pita kada će biti saniran u potpunosti kvar na toplovodu u Železničkoj ulici.

 

Para koja je zabrinula stanare Železničke ulice


Ovim  povodom obratili smo se JKP "Gornji Milanovac" gde saznajemo da je JKP „Gornji Milanovac“ grejnu sezonu 2016/2017 počelo 9. oktobra, šest dana pre termina predviđenog za njen početak, i do sinoć, kako saznajemo u ovom preduzeću, sve je funkcionisalo besprekorno.


- Za sinoćni kvar na delu toplovoda u Železničkoj ulici kod broja 20 signalizirano nam je odmah. Međutim, kvar nije bilo moguće sanirati tokom noći, ali su ekipe preduzeća za izvođenje termotehničkih instalacija Čilmil doo Gornji Milanovac od jutros na terenu i kvar će biti otklonjen do kraja dana - izjavio je direktor JKP „Gornji Milanovac“ Rajko Nešković.

 

Mesto kvara u Železničkoj ulici

 

Radovi na toplovodu u Železničkoj ulici

 

Sistem za grejanje u Železničkoj ulici, kako navode u ovom preduzeću, rađen je pre 37 godina i sve je dotrajalo, pa je i razumljiva pojava ovakvih problema.

- Sistem je, generalno, dotrajao, a ovaj kvar se javio na delu toplovoda koji nije renovinaran. Problem ovog sistema je što u trenutku izgradnje nisu ugrađeni ventili za parcijalno zatvaranje sistema što bi omogućilo da se u trenutku saniranja kvara zatvori samo deo toplovoda - objasnio je Nešković i napomenuo da nažalost, iako je kvar na samom početku sistema, grejanje do kraja dana neće imati svi potrošači koji se snabdevaju iz sistema kotlarnice u Železničkoj.

 

 

Kotlarnica u Železničkoj ulici

- Ne znamo koliko ima kritičnih tačaka na sistemu i nemoguće je predvideti gde će se toplovod pokvariti. Sreća je što se ovde videlo isparavanje, ali je problem kada je toplije vreme, pa voda, kao prošle godine, izlazi nekoliko dana i odlazi u reku, a isparavanja nema - zaključio je Nešković.

Podsećamo, u avgustu 2016. godine, JKP „Gornji Milanovac“ je izvršilo sanaciju dela toplovoda od stočne pijace do zgrada kod Jugopetrola.

- Sanacija je obavljena tamo gde su problemi bili najintenzivniji i zbog kojih su se građani najviše žalili. Za ovu investiciju, iz budžeta opštine je prošle godine izdvojeno 10.700.000 dinara, dok je JKP iz sopstvenih sredstava izdvojilo još oko 15.000.000 dinara - istakao je direktor ovog preduzeća Rajko Nešković, i dodao:
- Sanacija je podrazumevala renoviranje dve trećine toplovoda, odnosno 500 metara glavnog voda i oko 250 metara priključaka, i rađena je prvi put u poslednjih 40 godina.

Sanaciju dela toplovoda od stočne pijace do zgrada kod Jugopetrola koja je urađena u avgustu 2016.godine

 

 

Sanacija je, po rečima Neškovića, neophodna i na ostalom delu toplovoda i nada se da će biti urađena u toku 2017. godine.

- Dok ne budemo u mogućnosti da izvršimo komplentnu sanaciju toplovoda u Železničkoj, trudićemo se održavamo rezervne pumpe, gorionike, a i mazut za skoro celu grejnu sezonu, oko 1000 tona, plaćen je avansno. Po tome smo jedno od retkih preduzeća u Srbiji - zaključio je Nešković.

 

gminfo.rs

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Go to top