Vučetić: Uništavanje saobraćajne signalizacije nekog može koštati života

Vučetić: Uništavanje saobraćajne signalizacije nekog može koštati života foto: gminfo.rs

 

Nakon vesti "Bahatost na delu", objavljene na našem portalu 23. oktobra 2016. godine (koji možete pročitati OVDE), i fotografija izvaljenog saobraćajnog znaka "STOP" u Despotovačkoj ulici, koja povezuje ulice Kneza Aleksandra i Železničku, (a koje nam je poslao naš sugrađanin N. Mihailović), o problemu uništavanja saobraćajnih znakova koji predstavlja ugrožavanje bezbednosti saobraćaja i učesnika u saobraćaju, obratili smo se JP za izgradnju opštine.

Ovo preduzeće  nadležno je za održavanje, izgradnju, kao i postavljanje horizontalne i vertikalne signalizacije u gradu po projektima nadležnih institucija. S obzirom na to da bilo koji uništeni ili ukradeni saobraćajni znak nekog učesnika u saobraćaju može koštati života pitali smo ih koliko često se događaju ovakve situacije i ko izlazi na teren da reši ovaj problem.

- Dešava se, ali sporadično, da neko polomi saobraćajni znak. JP za izgradnju ima izvođače koji posebno održavaju vertikalnu, a posebno horizontalnu signalizaciju i koji, kada se problem javi, već sutradan izlaze na teren i rešavaju ga - rekao je direktor JP za izgradnju Božidar Vučetić i apelovao na sugrađane da ne uništavaju postavljenu saobraćajnu signalizacju.

- Zamolio bih sugrađane da ne uništavaju saobraćajnu signalizaciju, jer takvo ponašanje neke učesnike u saobraćaju može koštati života - zaključio je Vučetić.

 

 

Nakon naše objavljene vesti, JP za izgradnju opštine brzo ragovalo i ispravilo polomljeni znak 

 

Godišnja vrednost ukradenih, oštećenih, uništenih saobraćajnih znakova, putokaznih tabli, smerokaza i ostale saobraćajne signalizacije i opreme na teritoriji cele Republike Srbije iznosi oko 120 miliona dinara - navodi se u saopštenju za javnost JP "Putevi Srbije".

Iz ovog preduzeća saopštavaju da je glavni razlog krađe saobraćajnih znakova skup i lako upotrebljiv materijal od koga su napravljeni.  Aluminijumski lim kao podloga za saobraćajni znak koji na tržištu sekundarnih sirovina ima veliku vrednost, a čelična cev prosečne dužine 2,2 m koja ima veliku upotrebnu vrednost, za pravljenje ograda i drugih konstrukcija i tržišnu vrednost kao sekundarna sirovina. 

Pored krađe saobraćajnih znakova, krađama i uništavanju je podložna kompletna saobraćajna signalizacija.

- Krađa, uklanjanje ili oštećenje saobraćajne signalizacije i opreme smanjuje bezbednost i direktno ugrožava živote učesnika u saobraćaju, pa bi kazne za takva krivična dela trebalo da budu oštrije - naglašavaju u JP "Putevi Srbije"

Pojava krađe saobraćajnih znakova i opreme, ili svesno oštećenje istih evidentira se od strane izvođača radova i nadzornih organa JP "Putevi Srbije" u postupku održavanja državnih puteva.

- Ukraden ili oštećen saobraćajni znak, kao i oprema u najkraćem roku moraju biti ponovo postavljeni ili zamenjeni od strane izvođača radova i to na teret JP "Putevi Srbije", navodi se u saopštenju,  
- Nakon toga pravna služba JP "Putevi Srbije" podnosi MUP-u prijavu protiv NN lica, uz odštetni zahtev i dokaz o nabavci novih znakova ili opreme, vrednosti istih i vrednosti izvršenog rada.

Iz JP „Putevi Srbije“ apeluju da se sve nadležne institucije, mediji i sami građani uključe u akciju koja bi pomogla da se sačuvaju materijalna sredstva uložena u izgradnju i održavanje puteva Republike Srbije sa ciljem da se obezbedi nesmetano i bezbedno odvijanje saobraćaja.

 

gminfo.rs

 

 

 

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Go to top