Dan proveden na asfaltu za decu je izgubljen dan (FOTO)

Dan proveden na asfaltu za decu je izgubljen dan (FOTO) foto:PU Sunce

Ništa lepše nego kada u seoskom domaćinstvu zateknete živost, puno dvorište, obore pune stoke, graju dece u igri, kao prilikom jučerašnje posete mališana iz vrtića Sunce, familiji Nešković u Loznju. Cilj posete je da deca vide i osete ono o čemu im vaspitači govore tokom godine i samim tim obogate svoje iskustvo.

 

 


Vaspitačice PU Sunce Slavica Rašić i Katarina Jovanović su grupi od dvadeset dvoje mališana 2012. godišta omogućile, na predlog Ivana Neškovića i uz saglasnost roditelja, da posete dva domaćinstva familije Nešković u Loznju i da saznaju šta je selo i kako izgleda seosko domaćinstvo, šta spada u domaće životinje, koji je način njihove ishrane i kako se vodi briga o njima.

- Veoma je važno da se deca upoznaju sa selom. Bitno je da znaju odakle potiče hrana koju koristimo i kako je dobijamo. Deca vide mleko, jogurt, sokove, voće i povrće u prodavnici kao finalni proizvod, ali način njihovog nastanka im je nepoznat - rekla je vaspitačica PU Sunce Slavica Rašić i istakla da je vreme koje deca provedu u prirodi nenadoknadivo - Koleginica Katarina i ja se trudimo da maksimalno koristimo lepo vreme i da ga sa naša decom provedemo napolju na kvalitetan način, a današnja poseta je jedna u nizu od planiranih za ovo leto - rekla nam je Slavica Rašić.

 

 

 

Domaćini su današnjom posetom mališana PU Sunce bili oduševljeni, jer je dečja graja ono što selo danas čini živim.

- Deca su preslatka i mnogo radoznala. Neki su u selu po prvi put, a neki se čak i plaše domaćih životinja. Divno je to što samo zapitkuju i što su tako radoznali - rekao je domaćin Ivan Nešković i dodao da kroz zabavu i igru deca zaboravljaju na strah - Igrajući se, zaboravili su da se plaše domaćih životinja, a boravak u prirodi je neprocenjiv. Nadam se da će im danas ovo vreme koje su proveli kod nas ostati u lepom sećanju - kazao je domaćin.

 

 

 

Dvadeset dvoje mališana iz milanovačke predškolske ustanove „Sunce“ provelo je juče nezaboravan dan u domaćinstvima Neškovića u Loznju. Većina ih se prvi put neposredno susrela sa životinjama, biljkama kao i proizvodima koji se, inače, svakodnevno nalaze na njihovoj trpezi u gradu.

 

 

Vaspitačice Slavica i Katarina su na ovaj način pokušale da u deci probude vezu s prirodom koju u urbanoj sredini sve nepovratnije gube. Ivan Nešković, domaćin ovog izleta na kojem su mališani proveli dan na kraju je poručio roditeljima: "Svaki dan na asfaltu i u zgradama za decu je izgubljen dan".

 

gminfo.rs

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(7 glasova)

 

 

 

 

 

 

 

 

Go to top