Šilopajci, pored mnogih prepreka, izborili se za 1,7 km asfalta

Šilopajci, pored mnogih prepreka, izborili se za 1,7 km asfalta foto:gminfo.rs

U Šilopaju, na potezu Lipa, u toku su radovi na asfaltiranju 1.700 metara puta koji povezuje Majdan, zaseok Mitrovići, Ljutovnicu i seosko groblje koji je od velikog značaja za dvadesetak domaćinstava, koji imaju izlaz na ovaj put.

 Juče su radovi na ovoj deonici, na kratko, bili obustavljeni od strane Javnog preduzeća za izgradnju opštine, gde je radnicima i meštanima rečeno da nedostaje ovlašćenje lokalne samouprave za izvođenje radova na teritoriji opštine Gornji Milanovac. Kako saznajemo, na potezu Lipa, asfaltiranje će biti završeno u toku dana te će ova deonica od sutra biti u funkciji, saznajemo od predsednika MZ Šilopaj Miloša Kovačevića.

On kaže da su na zahtev MZ Šilopaj, u kome je pored ostalog navedeno da nije moguće da meštani izdvoje novac za asfaltiranje, iz republičkog budžeta odobrena sredstva za afsaltiranje 1.700 metara puta, ukupne vrednosti od oko 7 miliona dinara, koji je praktično nastavak izgradnje, od pre dve godine urađenih 2.300m asfalta, od Mutnja ka Šilopaju. Investitor su JP Putevi Srbije, a izvođač radova AD Putevi Čačak-STRABAG.

 

Radovi se privode kraju

Predsednik MZ Šilopaj, Miloš Kovačević kaže da, uglavnom, celo selo gravitira ovom deonicom i da je od velikog značaja za meštane sela. Iako ova deonica, opštinu i njene građane ne košta ni jedan dinar, Kovačević kaže da meštanima nije odobrena ni pomoć opštine u mehanizaciji za pripremne radove te su sami morali da unajme i plate preduzeće SVIN.

- JP za izgradanju nije htelo da primi delegaciju izvođača radova sa zahtevom za pripremne radove. Tako nam je i direktor JP za izgradnju, koji je juče došao da obustavi radove, i rekao, citiram „Niste trebali ni da dolazite kod mene“. Što se tiče obustave radova, administrativno ovaj deo puta radi se isto kao pre dve godine, sa istim zahtevima i papirima. Kako da nam sada treba saglasnost Opštine nije nam jasno, ali važno je da ćemo završiti celu deonicu -  rekao je Miloš Kovačević, predsednik MZ Šilopaj.

 

 Miloš Kovačević, predsednik MZ Šilopaj

Za jučerašnji problem, u vezi obustave radova, Desimir Jovanović nekadašnji član opštinskog veća zadužen za infrastukturu, tvrdi da u toku predizborne kampanje, ali i pre i posle toga, do sada je izgrađeno više kilometara puteva na teritoriji naše opštine a da niko nikada nije tražio ovakvu saglasnost.

- Nije trebala ni inspekcija, ni nikakav papir, a ovi radovi su prijavljeni inspekciji od strane MZ Šilopaj prvog dana kada su počeli 10. jula, i sedam dana radovi nisu nikom smetali, da bi se juče pojavili sa zahtevom za saglasnost – rekao je Desimir Jovanović.

 

 

Desimir Jovanović

Na pitanje novinara kakva je veza Desimira Jovanovića sa izgradnjom ove deonice puta, sada kada su odbornici Nove Srbije u milanovačkom parlamentu u opoziciji, Jovanović odgovara:

- Dok smo bili u koaliciji sa SNS predizborno smo obilazili Mesne zajednice i obećavali. Bez obzira što nisam više u vlasti, pamtim gde sam šta obećao, tako da sam došao da ispunim obećanje i pomognem da se ova deonica asfaltira. Iako sam opozicija pokušavam na sve načine da dovedem neke investicije u opštinu. Ovo svakako nije poslednji projekat, biće ih još – reko je Jovanović i dodao:

-  Borio sam se za ovaj put jer smo ga obećali, ja i sadašnji predsednik opštine. Ja se dobro sećam, a neki zaboravljaju. Želim da istaknem na završetku ovog dela puta je domaćinstvo Adžića sa 500 ovaca, i troje male dece, od kojih najmlađe nema ni mesec dana. Potrebno je i njima, kao i svim građanima, da nesmetano funkcionišu, da može patronažna služba da priđe kući, ako zatreba i Hitna pomoć, da oni mogu negde nesmetano da odu. Predsednik je zaboravio, da kada sedne u novi službeni auto, i ode na Knićko jezero sa drugarima iz Kragujevca da se vozi vikendom, da je to uredu, a dete iz ovog zaseoka nema pravo na prvu, i adekvatnu pomoć, i uslove za ostvarivanje svojih osnovnih potreba. Treba, i hoće da se radi po zakonu, pa da vidimo ko će biti kažnjen što se ljudima pravi ovakav put – zaključio je Desimir Jovanović.

 

 Meštani ovaj put vide kao šansu za ostanak na svojim ognjištima 

Meštanin Šilopaja, Boško Dmitrović, vlasnik radnje Rudnik metal, rekao je da je ovaj put mogao da se završi i ranije, ali u nedostatku sluha vladajućih struktura nisu imali mogućnosti.

- Ne znam iz kojih razloga nije ranije završen ali sam bio izložen pritiscima da se učlanim u SNS kako bi nam put završili, naravno nisam pristao. Mi radimo i dalje sve je po zakonu, a zahvalnost dugujemo gospodinu Desimiru Jovanoviću koji je pomogao svojim kontaktima i objašnjavanjem procedure za zahteve. Konačno da i ovo naše selo izađe na magistralu od koje smo udaljeni samo 5 km, a do danas smo bili u velikoj zabiti – rekao je Dmitrović.

 

Boško Dmitrović

Srećko Adžić, iz Šilopaja živi u porodici u kojoj su tri generacije, i kako kaže ovaj put meštanima znači mnogo kao i njihovoj deci koja nemaju, ni školu u Šilopaju, tako da će im sada biti olakšan odlazak u školu u Majdan.

- Imali smo obećanje da se ovaj deo puta uradi još u predizbornoj kampanji i predsednik je bio kod nas i obećao. Ne znam gde je zakazalo. Nismo naišli na razumevanje od direktora  JP za izgradnju opštine gospodina Vučetića, koji nam nije pomogao ni za pripremne radove, zapravo nije  hteo da nas primi ni na razgovor. Angažovali smo privatno preduzeće Svin i sada ćemo,  nas 15-ak domaćinstava, sami platiti pripremu koja je koštala oko 200.000 dinara - rekao je Adžić.

 Srećko Adžić

Koliko ovaj put znači jednom selu, govori i podrška predsednika MZ Savinac Miliše Nikolića, koji je došao danas da podrži Šilopajce i zajedno sa njima se raduje izgradnji puta.

- Predsednik sam MZ Savinac od 1994. godine.  Mnogo sam promenio vladajućih struktura i sahranio predsednika i šefova, a došao sam da podržim izgradnju puta. Samo u domaćinstvu Adžića ima troje dece, i to bi trebalo da bude dovoljno da nekome bude motiv za izgradnju puta. U mojoj MZ Savinac, asfaltom je pokriveno 90 odsto, a u Drenovi 80 odsto puteva, ali ove godine za predizborno obećane puteve nismo dobili ništa. Ipak, mi smo obezbedili asfaltiranje 3 km puta, na isti način kao MZ Šilopaj, koji planiramo da završimo do zime - rekao je Miliša Nikolić, predsednik Mesne zajednice Savinac.

 

 Miliša Nikolić, predsednik MZ Savinac 

U razgovoru sa meštanima saznajemo da oni ovaj put vide kao šansu za ostanak na svojim ognjištima i kao ostvarenje prava na osnovne životne potrebe. Koliko im ovaj put  znači govori i to da će večeras na mestu, Lipa, u Šilopaju, svečano proslaviti završetak asfaltiranja. Ostaje još, kako nam je rečeno, da za dva-tri dana postave bankine.

 

 

gminfo.rs

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(15 glasova)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Go to top