Jevtović: Pomor ribe u Dičini i Despotovici nastao zbog suše

Jevtović: Pomor ribe u Dičini i Despotovici nastao zbog suše foto:gminfo.rs

 

Zbog pomora ribe u rekama Dičina i Despotovica, u petak, 4. avgusta, privatna firma Balkan Eko Tim iz Prijepolja, kojoj je Republika poverila upravljanje vodama u ovom delu Srbije, izvršila je uzorkovanje vode i ribe iz Despotovice, saznajemo od načelnika Opštinske uprave opštine Gornji Milanovac Aleksandra Jevtovića.

 

 Sastavak u Brđanima, foto:gminfo.rs

- Uzorci vode upućeni su Zavodu za javno zdravlje u Čačku, a uzorci ribe Veterinarskom specijalističkom institutu u Kraljevu. Još čekamo rezultate tih analiza. Danas je na lice mesta izlazila i naša inspekcija za zaštitu životne sredine i komunalna inspekcija i oni su u stalnom kontaktu sa republičkim vodnim inspektorom koji je nadležan za kontrolu vodotokova - rekao je za gminfo i televiziju Telemark, Jevtović i dodao da Opštinska inspekcija nije nadležna, ali je zbog pritužbi građana zbog uginuća ribe izašla na teren da utvrdi stanje.

 

Načelnik Opštinske uprave opštine Gornji Milanovac, Aleksandar Jevtović, foto:gminfo.rs

 

- Nakon konsultacija sa republičkim inspektorom utvrđeno je da nije alarmantna situacija i da je normalno da u ovom periodu godine, kada je izrazito velika suša, dolazi do uginuća ribe. Nije utvrđeno da je došlo do izlivanja nekih opasnih materija u Despotovicu, ali ćemo sačekati i rezultate zvaničnih ispitivanja, da bi bili sigurni - istakao je Jevtović.

 

Pomor ribe u Dičini i Despotovici, foto:gminfo.rs

On kaže da su Dičinu obišli od poteza mosta u Brđanima pa do „Sastavaka“, a Despotovicu uzvodno sve do poteza kod Norveške kuće. 

- Što se tiče gornjeg toka reke Dičine, razgovarali su sa predsednikom Saveta Mesne zajednice Lozanj i on je rekao da je došlo do znatnog opadanja nivoa reke Dičine, tako da je na nekim mestima presušila i tu je riba i uginula - rekao je načelnik Opštinske uprave Aleksandar Jevtović.

 

gminfo.rs

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Go to top