Vučetić: Za svako bolesno posečeno stablo posadićemo tri nova

Vučetić: Za svako bolesno posečeno stablo posadićemo tri nova foto:gminfo.rs

Nevreme koje je tokom vikenda zahvatilo našu opštine oštetilo je i stabla u gradskom parku, što je doprinelo širenju napuknuća drveta sa 5 na 25 cm pa su problematična stabla juče uklonjena da se ne bi urušila i nekog povredila, saznajemo od direktora JP za izgradnju opštine Božidara Vučetića.

 

Stabla su uklonjena preventivno, foto:gminfo.rs

- Diplomirani inžinjer pejzažne arhitekture, Dušan Damljanović je u toku redovnih radnih aktivnosti uočio napuknuća i oboljenja na pojedinim stablima u parku i stoga smo odlučili da ih preventivno uklonimo. Hitnu akciju je zahtevalo je, pre svega stablo pored bilborda u parku, na kojem se pukotina nakon nevremena proširila na 25cm širine i 1,5 m dužine. To stablo smo uklonili preventivno kako bi sprečili urušavanje i moguće povrede dece i građana koji provode vreme u gradskom parku. Potom smo odlučili da uklonima sva osušena stabla pa je tako uklonjena i jela, a danas uklanjamo bor koji se nalazi naspram crkve - rekao je Vučetić.

 

Uklonjena će biti sva osušena i obolela stabla, foto:gminfo.rs

On je istakao da ove aktivnosti spadaju u redovan godišnji plan JP za Izgradnju Opštine, i ove poslove izvode u sopstvenoj režiji.

- Sve poslove obavljamo u sopstvenoj režiji. Imamo kamion sa korpom, uz prateću mehanizaciju i opremu, a na poslovima uređenja parka angažovani su isključivo zaposleni u JP za izgradnju opštine. Tako da mogu da kažem da smo u potpunosti osposobljeni za obavljanje tog posla - kazao je Vučetić.

 

Uklonjena su obolela stabla katalpe i dugoigličave jele, foto:gminfo.rs

Inžinjer pejzažne arhitekture Dušan Damljanović, šef profitnog centra za održavanje javnih zelenih površina, rekao je za naš portal da su juče uklonjena stabla katalpe (Catalpa bignoninoides) i dugoigličave jele.

- Uklonjena su stabla katalpe (Catalpa bignonioides) kod bilborda i dugoigličava jela (Abies concolor) kod spomenika na Trgu. Na stablu katalpe su se, u korenovom vratu i neposredno iznad, obrazovale gljivične truležnice, što se i potvrdilo nakon uklanjanja stabla u panju. Stablo je iznutra bilo trulo 90 odsto tako da je evidentno da bi došlo do urušavanja - zaključio je Damljanović.

 

Na mestu starih biće posađena nova stabla, foto:gminfo.rs

Direktor JP za izgradnju opštine Božidar Vučetić istakao je da nakon uklanjanja korena, na mestu starih stabala, gde uslovi budu dozvolili, u septembru kada prođe period vegetacija,  biće posađene nove sadnice.

- Cilj nam je da za svako jedno uklonjeno stablo posadimo bar tri nova – zaključio je Božidar Vučetić.

 

gminfo.rs

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

 

 

 

 

 

 

 

 

Go to top