Turistička organizacija: Za 8 meseci registrovano oko 4000 noćenja

Turistička organizacija: Za 8 meseci registrovano oko 4000 noćenja foto:togm.org.rs

U prethodnih osam meseci u hotelima i seoskim turističkim domaćinstvima Gornjeg Milanovca registrovano je oko 4.000 noćenja. Ovaj broj dobijamo na osnovu evidencije plaćenih boravišnih taksi, on je svakako veći jer postoje domaćinstva koja nisu obnovila trogodišnju kategorizaciju a i dalje se bave smeštanjem turista, saznajemo od Desimira Ćalasana v.d. direktora TO Gornji Milanovac.

 

On će predložiti organima lokalne samouprave da se takvim domaćinstvima ponude određene subvencije kako bi ušle u zakonske okvire poslovanja.

 

Ilustracija, foto:gminfo.rs

Milanovačka opština je poznata kao pionir u pokretanju i broju seoskih domaćinstava registrovanih za turističke delatnosti. Međutim, mnoga su po isteku trogodišnje registaricje odnosno kategorizacije odlučila da je ne obnove pa ih sistem i evidencija TO Gornji Milanovac više ne prepoznaju, saznajemo od Desimira Ćalasana.


- Zbog toga podaci koji su nam dostupni nisu apsolutno pouzdani. Trudićemo se i imamo nekoliko ideja kako da dođemo do pouzdanih parametara. Jedan od načina jeste i izrada našeg novog sajta koji će pored ostalih imati i mogućnost upita i registracije podataka o noćenjima. Očekujemo da izradom sajta napravimo prvi korak ka pouzdanijim podacima o broju noćenja - rekao je Ćalasan.

 

 Desimir Ćalasan v.d. direktora TO Gornji Milanovac, foto:gminfo.rs

Kategorisanih domaćinstava za obavljanje turističkih delatnosti na seoskom području u našoj opštini ima 42 sa ukupno 600 ležajeva. Da bi se došlo do tačnog broja a vlasnici ponovo ušli u legalno poslovanje moguće je poslati inspekcije na teren ali, po rečima Ćalasana, cilj nije kažnjavanje već uspostavljanje saradnje pa će im biti ponuđene olakšice i subvencije kako bi uvideli prednosti sistema.

 

foto:gminfo.rs

- Veliki broj seoskih domaćina ne želi da učestvuje u legalnim tokovima ili sam pokušava da se bavi seoskim turizmom što svakako nije dobor. Poenta je, a i naša želja, da sve njih uvedemo u legalne tokove, a da kroz te stimulativne mere im pomognemo da povećaju svoje kapacitete i podignu kvalitet svoje usluge - rekao je Desimir Ćalasan v.d. direktora TO Gornji Milanovac.

 

 

gminfo.rs

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

 

 

 

 

 

 

 

 

Go to top