Milanovčani dobili novi "Kućni red"

Milanovčani dobili novi "Kućni red" foto:gminfo.rs

U vreme od 16.00 do 18.00 časova i od 22.00 do 7.00 časova narednog dana, a u danima vikenda u vremenu od 14:00 do 18 časova i od 22:00 do 8:00h subotom i 10:00 nedeljom, stanari se moraju ponašati na način koji obezbeđuje potpuni mir i tišinu u zgradi (vreme odmora). Ukoliko se krši dnevni red i radovi izvode tokom "zabranjenog" peroda, novčana kazna se kreće u rasponu od 3.000 do 30.000 dinara.

Svako je barem jednom došao u situaciju da ga iz popodnevne dremke ili jutarnjeg sna trgne razorni zvuk bušilice, preglasna muzika ili komšijino cepanje drva na terasi zgrade. Kada dođe do situacije gde buka zaista postaje nesnosna i narušava sve norme reda i mira, nameće se pitanje kome se obratiti?

 

foto:gminfo.rs

U potrazi za odgovorima kontaktirali smo načelnika Opštinske uprave opštine Gornji Milanovac Aleksandra Jevtovića.

Na prvo pitanje - od kada do kada tačno traje kućni red, dobili smo odgovor da se taj interval odnosi na vreme od 16 do 18 časova. Takođe, u tom periodu je zabranjeno ometanje stanara bilo kakvom vrstom buke.

- Naime, milanovačka Skupština na poslednjem zasedanju usvojila je Odluku o opštim pravilima kućnog reda u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama na teritoriji opštine. Novodoneta odluka stupila je na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenom glasniku opštine Gornji Milanovac (Odluka je objavljena u Službenom glasniku opštine 28.08.2017.godine), samim tim prestala je da važi ona prethodna iz 2012. godine. Podsetio bih da je Registar stambenih zajednica u Srbiji počeo je sa radom početkom juna ove godine, i na taj način je uspostavljen jednoobrazni sistem registracije. Do kraja 2017. godine sve stambene zajednice imaju obavezu da izaberu upravnike zgrada, kao i da izvrše registraciju, odnosno preregistraciju. Sugrađani bi trebalo da znaju da je rigistracija besplatna kao i da sva potrebna dokumenta i obrasce mogu preuzeti na zvaničnom sajtu opštine Gornji Milanovac - rekao je načelnik Opštinske uprave Aleksandar Jevtović i dodao:

- Poslove inspekcijskog nadzora nad primenom ove odluke vrši Opštinska uprava opštine Gornji Milanovac, Odeljenje za inspekcijske poslove putem komunalnog, građevinskog i inspektora za zaštitu životne sredine – rekao je Jevtović.

Odlukom o kućnom redu u stambenim zgradama reguliše se kućni red u stambenim zgradama na teritoriji opštine Gornji Milanovac, pod kojim se podrazumevaju pravila ponašanja vlasnika, odnosno korisnika stanova i drugih posebnih delova zgrade, vezana za korišćenje zajedničkih delova zgrade i zajedničkih uređaja i instalacija u zgradi, kao i druga pitanja kojima se obezbeđuje mirno i nesmetano korišćenje stanova i drugih posebnih delova zgrade.

 

foto:gminfo.rs

Odluka određuje da je pri korišćenju stana i zajedničkih prostorija u zgradi zabranjeno vikom, bukom, trčanjem, skakanjem, igranjem loptom i sličnim postupcima ometati druge stanare u mirnom korišćenju stana. Korišćenje raznih mašina i uređaja, muzičkih aparata, radio i televizijskog prijemnika, kao i sviranje i pevanje u stanu, odnosno zgradi, dozvoljeno je samo do sobne jačine zvuka.

 

foto:gminfo.rs

O vremenskoj zabrani izvođenja radova, navodi se da je u periodu od 16 do 18 časova to najstrožije zabranjeno, kao i od 22 časa do 7 sati ujutru kao  i da se u ovom periodu, bez obzira da li je u pitanju radni dan, praznik ili vikend, stanari se moraju ponašati na način koji obezbeđuje potpuni mir i tišinu u zgradi (vreme odmora).

Ono što je možda najneverovatnije, jeste visina kazne koju možete platiti ako ne poštujete pravila. Ukoliko se radovi izvode tokom "zabranjenog" peroda ili na bilo koji drugi način krši kućni red novčana kazna se kreće u rasponu od 3.000 do 30.000 dinara.

 

REGISTARCIJA STAMBENIH ZAJEDNICA POČELA - PROFESIONALNI UPRAVNICI NA POMOLU

 

Prema rečima Zorice Tolić iz Odeljenja za urbanizam, komunalno stambene i imovinsko pravne poslove registracija stambene zajednice uveliko je počela i do kraja godine bi trebalo da se sve zgrade registruju, a sve informacije i potrebna dokumentacija dostupna je na sajtu opštine GM (http://www.gornjimilanovac.rs/rsz.html) ili  u uslužnom centru opštine (pisarnica) kao i na telefon u Odeljenju za urbanizam komunalno stambene i imovinsko pravne poslove 032/0515-0537. 

- Svim stambenim zajednicama koje nisu imale matični broj, pri registraciji će biti dodeljen, dok će za dobijanje PIB-a do januara 2018. godine zasebno podnositi zahtev u filijali Poreske uprave. Oni koji već imaju izabrane predstavnike,  moraju da se “preregistruju” kao i oni koji ih nemaju moraju da se sastanu i izaberu upravnika, zatim u roku od 15 dana podnesu zahtev Opštinskoj upravi opštine G.Milanovac koji je besplatan – rekla je Zorica Tolić za naš portal i dodala:

- Kako vlasnici stanova poznaju probleme zgrada u kojima žive savet je da upravnik zgrade bude ujedno i stanar iste.  Rešenje o registraciji dobijaju u roku od 5 dana od dana podnošenja istog, a po Zakonu o stanovanju i održavanju zgrada mora da bude  istaknuto na vidnom mestu u ulazu zgrade kao i Odluka o kućnom redu, što će biti kontrolisano od strane Odeljenja za inspekcijske poslove – rekla je Zorica Tolić registrator Odeljenja za urbanizam komunalno stambene i imovinsko pravne poslove.

 

foto:gminfo.rs

Svaka stambena zgrada postaje pravno lice koje će moći kao takvo da ima više prava prilikom rešavanja svojih različitih potreba i problema koje svaka zgrada ima.

- Osim toga moći će da konkuriše za sredstva ili kod Jedince lokalne samouprave ili u raznim grupama i organizacijama koje pomažu prilikom većih investicija koje sami stanari ne mogu da finansiraju. Poboljšanje energetske efikasnosti i rad na uštedi energije značajan je uspeh svake zgrade, a i manje investicije bi bile bolje rešive – istakla je Zorica Tolić.

Po njenim rečima stambenim zgradama koje su propustile da u Zakonom propisanom roku izvrše registraciju stambene zajednice biće dodeljena prinudna uprava od strane lokalne samouprave.

 

 

gminfo.rs

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(4 glasova)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Go to top