Milanovac uskoro dobija "Parking servis"

Milanovac uskoro dobija "Parking servis" foto:gminfo.rs

 

U Gornjem Milanovcu uskoro počinje sa radom Parking servis kao jedan od profitnih centara JP za izgradnjuopštine. U tri parking zone biće raspoređeno 700 mesta za parkiranje, saznajemo od direktora JP za izgradnju opštine Božidar Vučetića, koji je istakao da je u toku završna faza iscrtavanja parking mesta.

Cilj osnivanja parking servisa je, po rečima Vučetića, uređenje saobraćaja u gradu, posebno u centru grada, a naplata će se vršiti preko SMS poruka i karti koje će se kupovati na trafikama.

 

Parking servis uskoro u Milanovcu, foto:gminfo.rs

- Pripreme za Parking servis polako privodimo kraju. U toku je završna faza iscrtavanja parking mesta i njihovog numerisanja. Imaćemo tri parking zone u kojima će svako parking mesto imati svoj broj: extra zonu (najuži centar grada), prvu i drugu zonu. Dok za početak rada otovrenog Parking servisa čekamo samo još Odluku osnivača, za početak realizacije zatvorenog parking servis neophodno je da od osnivača dobijemo lokaciju, pa da krenemo u realizaciju. Inače, zatvoreni parking servis će posedovati rampu i plaćanje će biti odmah i direktno JP za izgradnju - rekao je Vučetić.

On je rekao da cene za parking zone još nisu formirane, kao i da će neke milanovačke ulice postati jednosmerne.

- Cene još uvek nismo definisali, ali je sigurno da će one biti najviše u ekstra zoni, u kojoj će i vreme parkiranja biti najkraće. Prva zona će biti jeftinija, a vreme trajanja parkiranja duže, dok će u drugoj zoni cene biti najniže, a vreme parkiranja najduže. Takođe, napomenuo bih da će i neke ulice u gradu postati jednosmerne - kazao je za naš portal Božidar Vučetić.

 

Božidar Vučetić direktor JP za izgradnju opštine, foto:gminfo.rs

Milanovčanima koji žive u zonama gde će se parking naplaćivati, a nemaju garažu ili dvorište, po rečima Vučetića, parking mesto će biti obezbeđeno.

- U Zakonu o Parking servisima jasno je definisano da ako stanar zgrade nema dvorište i garažu, u okviru stambene jedinice, dužni ste da mu obezbedite parking mesto na ulici. U suprotnom, tu obavezu nemate. U skladu sa Zakonom, stanarima koji imaju garaže i dvorište nismo u obavezi da obezbedimo parking prostor - istakao je direktor JP za izgradnju opštine.

Cilj osnivanja Parking servisa je, po rečima Vučetića, uređenje saobraćaja u gradu, posebno u centru grada, a naplata će se vršiti preko SMS poruka i karti koje će se kupovati na trafikama.

- Naplata Parking servisa ide preko SMS poruke, s tim što nam zakon ne dozvoljava da, bez odluke osnivača, zaključujemo ugovore sa operaterima. Od donošenja odluke, trebaće nam oko mesec dana da odradimo ugovore. Građani će, takođe, moći i da kupe parking karte i na trafikama. Postojaće i kontrolori koji će uvek i svima izlaziti u susret - rekao je Vučetić i dodao da se nada da će reakcije građana biti pozitivne, ali i da isto tako očekuje i one sa negativnim komentarima o uvođenju Parking servisa.

 

 

ANKETA

Pitali smo naše sugrađane da li će se uvođenjem Parking servisa rešiti problem parkiranja u gradu?


*Slavka Sretenović - Smatram da će se smanjiti saobraćajna gužva u centru grada ali mislim da će problem imati ljudi koji rade u užem centru, u tom slučaju radiće samo da plate parking.

*Miloš Petrović - To je ok, još pre deset godina trebalo je da uvedu naplatu parkinga. Treba pohvaliti onog ko se toga setio.

*Jovana Viktović - Hoće, jer smatram da će samim uvođenjem plaćanja biti više slobodnih parking mesta u gradu.

*Milan Knežević - Mislim da će biti još veći haos.

*Ivan Lazić - Parking servis treba da postoji ali neće rešiti problem parkiranja.

 

 

gminfo.rs

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(7 glasova)

 

 

 

 

 

 

 

 

Go to top