Nakon 80 godina postavljen novi pešački most ispred škole u Gornjoj Crnući

OŠ "Desanka Maksimović", istureno odeljenje u Gornjoj Crnući OŠ "Desanka Maksimović", istureno odeljenje u Gornjoj Crnući foto:OŠ "Desanka Maskimović"

Pešački most ispred škole u Gornjoj Crnući, koji je praktično bio i jedini prilaz školi, 2014. godine je uništen tokom majskih poplava, pa su deca pristupala školi preko improvizovanog i veoma rizičnog mosta koji su MZ Gornja Crnuća, roditelji i meštani sami sanirali.

Direktorka OŠ „Desanka Maksimović“, Emina Đurić, uputila JP za izgradnju opštine zahtev za saniranje pešačkog mosta kako bi se rešio veliki problem bezbednosti dece koja svakodnevno moraju da pređu rečicu da bi ušla u školsko dvorište.

 

Stari most, foto:privatna arhiva


- Taj most je praktično jedini ulaz u školu, ali je nakon majskih poplava stari drveni most voda odnela. MZ Gornja Crnuća je sanirala stari mostić i ponovo ga postavila na svoje mesto, ali je on i dalje bio nebezbedan. Prilikom svake veće kiše bujica preplavi most te je bio onemogućen prilaz školi, a u zimskim uslovima je prelaz preko mosta praktično bio onemogućen - rekla je Emina Đurić.

Božidar Vučetić direkotor JP za izgradnju opštine je rekao da je sanacija ovog mosta mala investicija ali od ogromnog značaja. 

- Kao što pretpostavljate prvobitna sanacija je urađena improvizovano, tako da smo preuzeli obavezu da kompletno uradimo nov pešački most, koji je funkcionalan i bezbedan. Sanacija ovog mosta bila je mala investicija od ogromnog značaja. Oko 150.000 dinara sve sa materijalom i radom nije velika investicija, ali je ovom malom investicijom rešen veliki problem bezbednosti dece koja svakodnevno moraju da pređu rečicu kako bi ušla u školsko dvorište - rekao je Vučetić.

 

 

Nakon 80 godina postavljen novi pešački most ispred škole

Iako škola trenutno ima samo dva đaka, direktorka kaže da škola koja dugo postoji radi i tek će raditi, jer uskoro stižu i novi đaci iz MZ Gornja Crnuća.

- Školsku godinu je ovo istureno odeljenje započelo sa četiri đaka, ali su se dva brata odselila u Vojvodinu sa roditeljima pa trenutno u đačkim klupama u Gornjoj Crnući imamo dve sestre. Za par godina stižu još dva đaka koja stasavaju u prvačiće, tako da će ova škola još dugo biti „živa“. Velika je radost i zahvalni smo JP za izgradnju opštine što je most konačno saniran i urađen propisno sa potpornim stubovima i zaštitnom ogradom. Čvrst je i moći će da izdrži veće bujice - istakla je direktorka OŠ Desanka Maksimović, Emina Đurić.

 

Škola u Gornjoj Crnući

Ona je rekla da neće stati sa radovima jer aktivno rade na poboljšanju uslova za đake sa seoskog područja pa se uzdaju u donaciju bivšeg đaka, koji živi na Floridi kako bi nastavili sa radovima na ovoj školi.

- Bivši đak škole u Crnući, koji trenutno živi na Floridi, ponudio je da donira sredstva kako bi na proleće mogli da uradimo sanitarni čvor i popravku krova na školi. Očekujemo da ćemo na proleće preduzeti i konkretne korake na izvođenju ovih radova - rekla je Emina Đurić.

Direktorka ističe da školu u Gornjoj Crnući koriste i đaci iz Vraćevšnice pa profesori razredne nastave čas fizičkog vaspitanja često koriste da sa svojim đacima prošetaju od Vraćevšnice do škole u Gornjoj Crnući.

 

gminfo.rs

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(3 glasova)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Go to top