Otvoren Ogledno - istraživački centar

Otvoren Ogledno - istraživački centar foto: gminfo.rs

Bočice sa raznobojnim tečnostima, lava ogledi, vulkani... Kipelo, šuštalo, dimilo, a najviše je komešalo sinoć od dece i roditelja na svečanom otvaranju Ogledno - istraživačkog centra u Aneksu PU "Sunce".

Oko 35 vaspitača, zaposleni u Upravi vrtića i roditelji dece su naporno radili sa autorkom projekta Sandrom Ostojić kako bi se ovaj projekat sproveo u delo.

Ogledi su počeli..., foto: gminfo.rs

Kako saznajemo u PU "Sunce" ideja postoji godinama, a sada su se stvorili i uslovi, uz pomoć i podršku roditelja, da se ideja i sprovede u delo.

- Ideja postoji godinama, jer ustanova već godinama prati i osluškuje potrebe mališana. Shvatili smo da deca žele dosta toga da rade. Mi ih naučimo, oni usvoje znanje. Bitno je da sada sve što nauče, dodirnu, vide, osete i čuju. Na inicijativu naših vaspitača od ideje koja je prisutna već više godina među zaposlenima u našoj ustanovi, došli smo do toga da otvorimo ogledno-istraživački centar u okviru koga će deca sve što nauče u vezi sa prirodom moći i da vide, dodirnu, osete, čuju , osete mirise- rekla je za naš portal v.d. direktora PU "Sunce" Maja Milović i dodala da su uspeli da ideju složno realizuju.

Maja Milović, v.d. direktora PU "Sunce", foto: gminfo.rs

Sa decom će, za sada, raditi vaspitači zaposleni u PU "Sunce" koji, po rečima Milovićke imaju velikih potencijala, ali ne isključuje ni moguću saradnju sa zaposlenima u školama u našoj opštini koji su usko stručno obrazovani za neku od oblasti o kojima će se deci prenositi znanja.

- Mišljenja smo da za sada sa decom rade naši vaspitači, koji imaju zaista velikih potencijala ali ne isključujemo ni saradnju sa školama jer već imamo dobru saradnju i sa osnovnim i sa srednjim školama sa teritorije naše opštine, regionalnim centrom i sa školskom upravom. Biće saradnje i sa naučnim parkom regionalnog centra, ali i sa Tehničkom školom "Jovan Žujović" sa kojima bismo radili zajednički projekat poput naučnog centra- kazala je Milovićka.

 Zadovolja deca, a i vaspitači..., foto: gminfo.rs

Autor projekta "Ogledno-istraživački centar" je Sandra Ostojić, master vaspitač i doktorant Fakulteta pedagoških nauka, zaposlena u PU "Sunce" redovno prati nove trendove na polju pedagoške prakse i, kako kaže, ovo joj nije prvi projekat.

- Pratim trendove na polju pedagoške prakse i kao doktorant imam tu privilegiju da imam uvid u to šta stručnjaci konkretno zameraju našem predškolstvu, pa samim tim, te nedostatke pokušavam da nadomestim kroz ovakve i slične programe. Prednost ovog projekta je u tome što nije prostorno vezan, tako da će i deca iz drugih objekata PU "Sunce" takođe imati priliku da se sretnu sa ogledno-istraživačkim centrom- rekla je Sandra Ostojić i istakla da istraživački centar ove ustanove nije prostorno vezan, već radi se o projektu odnosno programu aktivnosti.

Sandra Ostojić, autorka projekta "Ogledno -istraživački centar", foto: gminfo.rs

- Jako je važno istaći da ovaj centar, nije soba već program eksperimentalnih i istraživačkih aktivnosti koji broji preko 80 mogućnosti realizacije. Adaptiran je deci predškolskog uzrasta sa ciljem da oni istražuju, manipulišu predmetima.  Našim programima se zamera, pre svega, učenje putem reprodukcije, a mi ovim programom prevodimo decu na praktično, iskustveno učenje jer je ono osnova najefikasnijeg učenja. Cilj projekta je da deca ovladaju procesom samoregulacije, odnosno da nauče da uče, da koriste svoje kognitivne sposobnosti, svoj mozak i da kasnije naučeno sprovedu u praksi- kazala je Ostojićeva i nagalasila da podrška kolega ni ovoga puta nije izostala. 

Roditelji su, kako ističu, zadovoljni radom PU "Sunce" i cene svaku novu ideju vezanu za rad sa decom.

- Rad sa decom u bilo kojem uzrastu znači mnogo. Ovo što PU Sunce se potrudi na ovakav način deci ulepša vreme i zainteresuje ih za neke nove stvari, znači mnogo. Znači i deci i roditeljima. Na prvom mestu da na ovakvim događajima provedemo vreme zajedno, da vidimo nešto novo, nešto novo i naučimo i tako napredujemo iz dana u dan- rekao je roditelj Boban Vasiljević.

U PU "Sunce" se nadaju da će Naučni dan postati tradicija i da će sledeće godine deo eksperimenata izvoditi deca.

 

gminfo.rs

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Go to top