Internacionalna saradnja festivala„Transform“ i Srpskog festivala svetske muzike

Internacionalna saradnja festivala„Transform“ i Srpskog festivala svetske muzike foto:gminfo.rs

U Norveškom gradu Trondhajm već 15 godina, od 1. do 5. novembra, održava se Trondhajmski "Transform" festival svetske muzike (Transform world music festival Trondheim). Svake godine ovaj festival okupi brojne svetske muzičare, a ove godine nastupilo je preko 100 muzičara iz Indije, Afrike, Rusije, Srbije, Norveške, Švedske, Danske…

 

foto:gminfo.rs

TRANSFORM I SRPSKI FESTIVAL SVETSKE MUZIKE

Trondhajmski „Transform“ blisko sarađuje sa Srpskim festivalom svetske muzike koji se već devet godina održava u Gornjem Milanovcu. Po rečima Slobodana Božovića, direktora Srpskog festivala svetske muzike i zamenika predsednika Organizacionog odbora festivala "Transform", festivali međusobno sarađuju i povezani su u žanrovskom i internacionalnom smislu.

- Paralela između ova dva festivala postoji u žanrovskom i internacionalnom smislu. Saradnja između „Transforma“ i Svetskog festivala svetske muzike napravljena je pre tri godine kada je festival u Gornjem Milanovcu posetila Hil Aina Stefanek, direktora festivala „Transfornm“. Od tada festivali razmenjuju izvođače i volontere koji kroz učestvovanje u radu na ovim festivalima imaju priliku da se edukuju - rekao je za naš portal Slobodan Božović i dodao da je Trondhajmski „Transform“ interesantno koncipiran festival sa određenom vrstom kreativnosti, kako u muzičkom delu, tako i u prezentaciji kulture.

 

Nastup Amire Medunjanin sa simfonijskim orkestrom, foto:gminfo.rs

- Specifičnost ovog festivala je u tome da muzičari međusobno prave saradnju u smislu da vežbaju zajedno program koji kasnije na festivalu prezentuju publici. Jedan takav nastup su ove godine imali braća Teofilović i Amira Medunjanin sa simfonijskim orkestrom. Po mišljenu publike, koncert je bio facsinantan - istakao je Božović.

 

Braća Teofilović i direktor Srpskog festivala svetske muzike Slobodan Božović, foto:gminfo.rs

BRAĆA TEOFILOVIĆ PROPEVALI NA NORVEŠKOM

Braća Teofilović su kao jedinstveni intrepretatori naših tradicionalnih i arhaičnih pesama predstavljali Srbiju na "Transformu", a poziv za ovaj festival je stigao upravo posle njihovog nastupa na Srpskom festivalu svetske muzike koji je održan u aprilu, u Gornjem Milanovcu.

- Naš rad smo imali priliku da predstavimo na Fakultetu muzičke umetnosti u Lavangeru, centralnoj dvorani Kulturnog centra DOKK, kao i u jednoj divnoj galeriji. Emotivno smo vezani za Trondhajm, jer smo prvi inostrani nastup, pre 20 godina, imali upravo u ovom gradu, na „Cirkom“ festivalu - rekao je Ratko Teofilović i dodao da su, iz tog razloga, publici poklonili i jednu pesmu na norveškom.

 

Braća Teofilovići nastupili su u Norveškoj na festivalu “Transform” foto:gminfo.rs

Trondhajmski „Transform“ je završen, a bliži se jubilarni 10. Srpski festival svetske muzike. Na sva naša pitanja o učesnicima, iznenađenjima, specijalnim gostima, kao i mestu održavanja, direktor Srpskog festivala svetske muzike Slobodan Božović bio je zagonetan.

- Biće u aprilu… Za Dan opštine - bilo je sve što smo uspeli da saznamo. Podsećamo, prvi Srpski festival svetske muzike održan je 2009. godine u Gornjem Milanovcu.

 

gminfo.rs

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Go to top