Arheološko leto na Rudniku

Drenje - Dvorište S. Markovića, istarživanja 2016. godine Drenje - Dvorište S. Markovića, istarživanja 2016. godine foto:Muzej rudničko-takovskog kraja

Arheološka istraživanja na Rudniku se nastavljaju i ove godine sa dva projekta koje finansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Na arheološkom nalazištu Prljuša nastavljeno je istraživanje praistorijskog rudnika iz vremena ranog eneolita u organizaciji Arheološkog instituta iz Beograda. Prema rečima dr Dragane Antonović, rukovodioca iskopavanja, istraživanja su započeta 27. juna i trajaće do kraja jula, a radove je pomogla firma „Contango“ svojom mehanizacijom.

 

Probni radovi na Kojovači, foto:Muzej rudničko-takovskog kraja

Ovogodišnja istraživanja rudarskog okna su potvrdila mišljenje da lokalitet pripada Bubanj-Hum I kulturi (oko 4.000 godine pre nove ere). Deveta kampanja istraživanja na arheološkom nalazištu Drenje započeće 30. jula 2017. godine u organizaciji Muzeja rudničko-takovskog kraja i Filozofskog fakulteta u Beogradu (rukovodioci dr Dejan Radičević i viši kustos arheolog Ana Cicović). Radovi će se nastaviti na lokalitetima Drenje-Dvorište S. Markovića i Drenje-Kojovača, trajaće 36 dana i doneće nova saznanja o srednjovekovnom životu na Rudniku.

 

 

izvor:Muzej rtk

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

 

 

 

 

 

 

 

Go to top