NA DANAŠNJI DAN - Počela sa radom GIMNAZIJSKA REALKA u Milanovcu

NA DANAŠNJI DAN - Počela sa radom GIMNAZIJSKA REALKA u Milanovcu foto:Muzej rudničko-takovskog kraja

NA DANAŠNjI DAN - 25. avgust 1879. godine - Ukaz Ministarstva br.4108 da se 1879/80. godine otvore dva razreda Gimnazijske realke.

Na zadovoljstvo velikog broja roditelja i učenika iz čitavog Okruga rudničkog, počela je sa radom Gimnazijska realka u Gornjem Milanovcu, školske 1879/80. godine. Do tada, roditelji koji su hteli svoju decu da školuju u srednjoj školi, morali su ih slati u Kragujevac, Beograd, Čačak ili neki drugi grad.

Prve školske godine, imalo je svega 20 učenika u oba razreda. U prvom razredu, bilo je 12 đaka, od kojih dve devojčice, a u drugom, 8 đaka iz svih opština Rudničkog okruga. Nastavnički kolegijum, činila su tri zaposlena: Milenko Marković, Milun Ibrovac i Stojan Nikolić. U ovom vidu, škola je funkcionisala do školske 1884/85. godine kada je prerasla u nižu gimnaziju sa četiri razreda. Prva gimnazijska realka, između ostalog, imala je predmete: Zemljopis, nauku hrišćansku, srpski jezik, nemački jezik, biljarstvo i nauku o iskopima...

25. avgusta 1927. u štampariji “Budućnost” počinje sa izlaženjem list “Narodna volja” nedeljni politički list čiji je vlasnik komandantno društvo “Rudnik”, a urednik Rada Popović. Propagiralo je ideje Radikalne stranke. List je objavljivao liste za izbore, predstavljao kandidate Takovskog, Kačerskog i Ljubićskog sreza i bio je pun predizbornih obećanja biračima.

 

 

izvor: Muzej rudničko-takovskog kraja

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

 

 

 

 

 

 

Go to top