Izgradnja novog konaka Manastira Vraćevšnica

Izgradnja novog konaka Manastira Vraćevšnica Izgradnja novog konaka Manastira Vraćevšnica foto:Muzej rudničko-takovskog kraja

 

Prilikom jedne od poseta Manastiru Vraćevšnica, Jovan Tomović, privrednik, nekadašnji predsednik opštine Gornji Milanovac i veliki dobrotvor, u razgovoru sa igumanijom, mati Marijom, saznao je da one imaju želju da sagrade novi konak u manastiru, koji će im omogućiti da ugosti mnogobrojne goste koji često posećuju manastir i da sestrinstvu olakša svakodnevni život. Tom prilikom pokazale su mu projekte konaka impozantnih dimenzija.

foto:Muzej rudničko-takovskog kraja

 

foto:Muzej rudničko-takovskog kraja

 

Nedugo zatim, tokom sledeće posete manastiru, Jovan je monahinje zatekao kako sa malobrojnim radnicima kopaju temelje konaka, koji bi trebalo da umesto ograde štiti sam manastir poput ostalih građevina koje odolevaju zubu vremena i vrše istu ulogu. Mati Marija je napomenula kako sestrinstvo koje raspolaže sa 13 krava planira da proda 10 i da od toga sazida konak. Tomović im je odgovorio:”Da prodate i tri stotine krava, ne bi bilo dosta za izgradnju ovako imponzantne građevine.

 

foto:Muzej rudničko-takovskog kraja

 

Odlučio je naravno da pomogne, i kako je PIK “Takovo” u to vreme gradio PAK centar, deo građevinskog materijala u vidu 20.000 komada cigle, dvadesetak tona cementa i tonu i po gvožđa, prosleđen je manastiru. Firma “Graditelj” na čelu sa Batom Kneževićem, izvršila je potrebnu obradu gvožđa prema izrađenom projektu a Konfekcija “Rudnik” dala je značajna novčana sredstva da se konak sagradi.

 

foto:Muzej rudničko-takovskog kraja

 

Osvećenju konaka, 9. septembra 1984. godine, Jovan Tomović je prisustvovao kao Predsednik opštine Gornji Milanovac a sa njim su sedeli patrijarh German i vladika žički Stefan. Igumanija sestrinstva u to vreme bila je mati Stefanija, koju je prilikom dočeka gostiju zbog bolesti zamenila mati Evdokija, potonja igumanija manastira.

 

 

Kao i svaka građevina, i novi konak je podložan zubu vremena, pa se sestrinstvo pre osam godina, ponovo obratilo Jovanu za pomoć povodom prokišnjavanja građevine. Tom prilikom, Jovan je prikupio sredstva privrede za sanaciju konaka, u iznosu od 700.000 dinara a vrednost radova iznosila je preko milion dinara. Kompanija “Metalac” istakla se ovom prilikom novčanim sredstvima a Živko Tanasković, vlasnik firme “Interplet gradnja” sproveo je radove u delo.

 

Mirjana Glišović (prema kazivanju Jovana Tomovića)

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(8 glasova)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Go to top