Rudničko-kačerski hroničari (22): Radiša Aleksić (1932-1996)

Direktor Radiša Aleksić i domar škole Dragoljub Bakić Direktor Radiša Aleksić i domar škole Dragoljub Bakić foto: Dragiša Miletić

Radiša Aleksić je rođen 8. novembra 1932.godine u Kušiljevu. Posle službovanja od nekoliko godina u Sanđaku došao je na Rudnik, 1. septembra 1962.godine sa suprugom Milicom, učiteljicom i Rudničankom i ovde ostao do penzionisanja i smrti.

 

Od septembra 1965.godine do penzionisanja 1992.godine bio je direktor škole i ulagao ogromne napore za njen prosperitet. Za njegov rad vezana je kapitalna izgradnja sadašnje, montažne osnovne škole, gradnja nove škole u Trudelju, podizanje zgrade dečjeg obdaništa, uređenje sporskih terena, školskog dvorišta...Retke su bile važnije akcije u mestu, gde on nije bio pokretač ili važniji učesnik. Kao ugledan direktor, sjajan pedagog i odličan organizator bio je cenjen u mestu i na području opštine i uživao veliki autoritet. Umro je 1996.godine u svojoj kući, a njegovo ime postalo je sinonim rudničke škole.

 

Direktor Radiša Aleksić, hor i orkestar škole pred priredbu, foto: D. Miletić

Radiša Aleksić nije puno radio na književnom polju, više je organizovao i stvarao na terenu, ipak njegovo vođenje Letopisa svoje škole preko trideset godina nemerljivo je značajan za istoriju prosvete Rudnika. Zato prenosimo neke najlepše delove iz Letopisa rudničke škole (dve školske godine), koji su nastali ispod Radišine penkale.


ŠKOLSKA 1972/73. GODINA

Školska godina je počela na vreme, 5.9.1972.god. Ipak, start školske godine poremećen je zemljotresom od 1.10.1972.god.

,,Zemljotres jačine 5 stepeni Merkalijeve skale zahvatio je područje Republike Srbije i tom prilikom ozbiljno oštetio zgradu OŠ ,,Arsenije Loma’’, čiji je sprat dosta napukao i postao neupotrebljiv za izvođenje nastave.

Odlukom opštinske i republičke inspekcije rada zabranjen je rad na spratu zgrade.

Učenici škole smešteni su u zgradu dečjeg vrtića, a jedno odeljenje starijih razreda pohađa nastavu u popodnevnoj smeni, zajedno sa mlađim razredima.’’ *(Letopis škole, str.96)...

Nadležni organi SO Gornji Milanovac, kao i republički, konstatovali su da se ne može izvršiti sanacija postojeće zgrade i da se mora ići na projekat nove školske zgrade. Projekat je uradila PO ,,Morava’’ iz Beograda, po ceni od 14.000,000 starih dinara, a sve to platila Zajednica obrazovanja iz Gornjeg Milanovca. Mesna zajednica Rudnik i nadležne službe SO Gornji Milanovac pokreću akciju prikupljanja sredstava za izgradnju nove školske zgrade.
,,Zajednica obrazovanja je poslala pisma svim zajednicama obrazovanja u zemlji, s molbom da se na bazi solidarnosti pomogne izgradnja škole, kao i nekim većim preduzećima u opštini i republici Srbiji.
Od 500 pisama odziv je bio veoma slab...

Ove školske godine, tačnije 23. i 24. aprila 1973.god., prvi put je obeležen Dan škole. Za Dan škole uzet je 24.april, kao dan pogibije Arsenije Lome, vojvode kačerskog, čije ime nosi škola’’. *(Letopis škole, str. 97-98).

Uz dvodnevni bogati kulturno-umetnički i sportski program, uvrštena je i dečja kino-manifestacija - smotra filmova pionira Srbije i Jugoslavije - ,,Naša kamera domovinom’’. Ovoj manifestaciji prisustvovali su učenici iz devet jugoslovenskih škola, kao i ceo kolektiv OŠ ,,Vuk Karadžić’’ iz Kruševca, koja se prijateljila sa rudničkom školom.

,,Obavljen je i susret prve generacije učenika osmogodišnje škole sa sadašnjom. Svečanu prozivku učenika izvršio je njihov tadašnji razredni starešina Milorad Milosavljević, učitelj u penziji.

Za vreme proslave Dana škole podeljene su i tradicionalne nagrade radnicima škole koji su u ovoj ustanovi proveli više od 10 godina. Nagrade u časovnicima dobili su: Milorad i Milka Milosavljević, Dragoljub i Desanka Bakić, Dragan Milošević, Dragan Radojević, Radiša i Milica Aleksić, Milica Bogojević, Dragutin Stevanović, Božana Marković, Zorka Brković i Mihailo Mijatović, kao i sekretar škole Milisav Janković-,Jankec’.’’ *(Letopis škole, str.98).

Uspeh učenika na kraju školske godine je ocenjen kao ,zadovoljavajući’, naime 8o% učenika je završilo razred, dok je ponavljalo razred 7,81% (25 učenika).
Nastava u školi bila je 100% zastupljena, a radili su sledeći nastavnici i radnici:

- Dragutin Stevanović, učitelj, student PA u T. Užicu, prvo/jedan, Zoran Gavrilović, učitelj, student PA u T. Užicu, prvo/dva, Milica Aleksić, nastavnik razredne nastave, drugi raz., Ponjavić Mirjana, učitelj, student PA u T. Užicu, treći raz., Zorka Brković, nastavnik razredne nastave, četvrto/jedan, Milica Bogojević, učitelj, student PA u Beogradu, četvrto/dva, Sretenović Miloš, učitelj, student PA u T. Užicu, kombinovano odeljenje prvi/treći razred u Varnicama, Mihailo Mijatović, učitelj, student PA u T. Užicu, kombinovano odeljenje drugi/četvrti razred u Varnicama, Zagorka Lazović, nastavnik, srpskohrvatski i francuski jezik, Bisenija Lazović, nastavnik srpskohrvatskog i francuskog jezika, Jugoslav Vučetić, nastavnik, srpskohrvatski jezik, Miodrag Lazović, nastavnik, matematika, Miloš Đurđević, nastavnik, matematika, Nada Avramović, nastavnik, biologija-hemija, Dragan Radojević, nastavnik, fizika-OTO, Milan Maksimović, nastavnik, istorija-geografija, Branka Vučetić, nastavnik, istorija-geografija (dopuna časova), Branko Gružanin, nastavnik, OTO (dopuna časova), Dušanka Tasić, nastavnik, domaćinstvo (dopuna časova), Timotije Lješević, nastavnik likovnog vaspitanja, Radiša Jovanović, nastavnik muzičkog vaspitanja, Svetozar Urošević, nastavnik fizičkog vaspitanja, Dragoljub Bakić, pomoćni radnik u školi, kotlar, Desanka Bakić, pomoćni radnik u školi, Knežević Milanka, pomoćni radnik i servirka u dečjem vrtiću, Obrenović Olga, kuvarica u školskoj kuhinji i vrtiću, Milena Mijatović, pomoćni radnik u Varnicama

 

Kolektiv rudničke škole iz sedamdesetih godina prošlog veka, foto: arhiv škole

Dečji vrtić zbog malog broja dece gubi svoju osnovnu ulogu i umesto predškolaca u njega se useljava celo odeljenje učenika nižih razreda (tzv. produženi boravak). Vaspitačica i medicinska sestra prelaze u obdanište u Gornji Milanovac, a u produženom boravku počinje da radi Slobodanka Kozoderović, učiteljica.

ŠKOLSKA 1985/86.GODINE

Ove školske godine broj učenika je sličan prošlogodišnjem. Naime, na području cele škole bilo je 485 učenika, od toga 261 učenik u 13 odeljenja mladih razreda i 227 učenika u 12 odeljenja starijih razreda.

Pojedinačno to ovako izgleda: u matičnoj školi na Rudniku: 284 (14 odeljenja), u Ugrinovcima 113 (šest odelj.), Zagrađu 34 (dva odelj.), Varnicama 13, Trudelju 22 i Dragolju 22 učenika (po jedno odeljenje).

Postignuti uspeh učenika slabiji od prošle godine. Pozitivnih je bilo 95,46% učenika, sa prosečnom ocenom 3,72. Ponavljalo 16 učenika.

Ova godina donela je mnogo promena u nastavno-administrativnom kadru:
Otišli: - Lješević Timotije, nastavnik likovnog vaspitanja (u OŠ ,,Heroji takovskog kraja’’- Treća osnovna - G. Milanovac

- Marković Slobodan, nastavnik muzičkog vaspitanja (prešao za direktora Zemunskog dečjeg odmarališta na Rudniku)
- Budeša Dobrinka, nastavnik istorije (u OŠ ,,Heroji takovskog kraja’’ - Treća osnovna - G. Milanovac
- Koljajić Milena, knjigovođa, na isto radno mesto (u OŠ ,,Heroji takovskog kraja’’ - Treća osnovna - G. Milanovac
- Dobrosavljević Radovan, nastavnik fizičkog vaspitanja iz Ugrinovaca (u OŠ ,,Takovski partizanski bataljon’’ - G. Milanovac)
- Đorđević Zoran, nastavnik OTO-a iz Ugrinovaca (u OŠ ,,Takovski partizanski bataljon’’ - G. Milanovac)
- Ivanović Vesna, učitelj iz Dragolja (bila primljena na određeno vreme)

Došli: - Savović Nebojša, profesor likovnog vaspitanja

- Radošević Zlata, nastavnik istorije-geografije
- Ivanović Aleksandra, apsolvent PA, za nastavnika muzičkog vaspitanja
- Milošević Zoran, profesor fizičkog vaspitanja
- Sredojević Zora, prof. mašinstva, za nastavnika OTO-a
- Slamnig Rikard, nastavnik razredne nastave u Dragolju
- Milenković Milka, ekonomski tehničar, za knjigovođu

Doneta je odluka da sve područne škole nabave nužna opšta učila: grafoskop, dijaprojektor, gramofon. . .

Broj časova za društveno-koristan rad smanjen na 14 časova (4 dana) za mlađe razrede i 20 časova (5 dana) za starije razrede...

...Ovde, u kalendaru, slučajno su izostale još dve manifestacije, koje se obeležavaju kulturno-umetničkim i sportskim takmičenjima: u aprilu Dan škole i u junu završna priredba povodom kraja školske godine...

...Od organizacija beležimo samo tri: Osnovna organizacija Saveza komunista, Osnovna organizacija Saveza sindikata i Osnovna organizacija Saveza socijalističke omladine...

Priredio : prof. Radovan Karaulić

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(8 glasova)

 

 

 

 

 

 

Go to top