IT

Društvena mreža Instagram saopštila je večeras da je prešla prag od jedne milijarde korisnika koji na tom sajtu dele fotografije i video snimke.

"Sada imamo zajednicu od više od milijardu korisnika", izjavio je predsednik te mreže Kevin Sistrom koji je podsetio da je u septembru bilo 800 miliona korisnika.

Instagram se tako pridružio klubu društvenih mreža koje imaju više od jedne milijarde korisnika, medju kojima su Fejsbuk (Facebook) i društvene onlajn aplikacije Vocap (WhatsApp) i Mesindžer (Messinger).

Pokrenut 2010. godine, Instagram je dve godine kasnije kupio Fejsbuk za oko milijardu dolara.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Prototip softvera "Daktilograf", koji automatski pretvara govor u tekst, prilagodjen za srpski, bosanki, crnogorski, hrvatski i slovenski jezik, biće predstavljen sutra u 19 časova u ICT Hub u Beogradu.

Na prezentaciji će govoriti direktor razvoja startapa "Daktilograf" Mirsad Hadžalić.

"Daktilograf" je novo tehnološko rešenje koje na osnovu posebno kreiranog algoritma pretvara audio u tekst.

"Prednost ovog rešenja u odnosu na konkurenciju je u tome što nije isključivo oslonjen na audio biblioteke, već posmatra reči kao audio signale, rastavlja ih, prepoznaje i pretvara u pisani tekst", navedeno je u saopštenju startapa "Daktilograf".

Kako navode, korišćenje "Daktilografa" u institucijama ubrzalo bi digitalizaciju javnih ustanova i uštedelo bi vreme u mnogim birokratskim poslovima koji zahtevaju kucanje tekstova.

Dodaje se da je taj softver namenjen pre svega medijima i novinskim agencijama, a da će imati primenu i u sudovima, skupštinama, drugim organima javne uprave i svim drugim institucijama ili kompanijama koje imaju svakodnevnu potrebu za kucanjem teksta.

 

 

izvor:beta.rs

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je danas saopštila da je kompulsivno igranje video-igara svrstala medju mentalne poremećaje.

Kritičari te odluke SZO navode da time rizikuje da dodje do stigmatizovanja mladih igrača, piše beta.rs

U najnovijem, izmenjenom izdanju medjunarodnog priručnika o klasifikaciji bolesti, SZO je danas saopštila da će klasifikovanje "Poremećaja igranja igara", kao posebnog stanja, poslužiti zemljama da budu spremnije da identifikuju taj problem. 

Doktor Šehar Saksena, direktor Odeljenja SZO za mentalno zdravlje, rekao je da je ta organizacija UN prihvatila predlog da "poremećaj igranja igara" treba da se svrsta u novo oboljenje na osnovu naučnih dokaza, iak na to već u mnogim delovima sveta ukazuju potrebe i potražnja za lečenjem tog poremećaja.

Doktorka Džoun Harvi, portparoka Britanskog društva psihologa, upozorila je da bi nova odrednica mogla da obuhvati samo mali broj onih koji igraju igre, dok bi se roditelji širom sveta nepotrebno zabrinuli.

Drugi su pozdravili potez SZO, navodeći da je kritično da se brzo identifikuju zavisnici od video-igara jer su to obično tinejdžeri ili mladji odrasli ljudi koji sami ne traže pomoć.

"Nailazimo na roditelje koji su rastrojeni ne samo što vide da im dete napušta školu, nego i zato što im se raspada cela porodična struktura", rekla je doktorka Henrijeta Bouden-Džouns, iz Britanskog kraljevskog koledža psihijatara.

Bouden-Džouns je rekla da se zavisnosti od igara obično najbolje leče psihološkim terapijama, a nekad i lekovima.

Doktor Mark Grifits koji je 30 godina istraživao koncept "poremećaja igranja video-igara", rekao je da će nova klasifikacija doprineti da se problem legitimizuje i da će ojačati strategije lečenja.

"Igranje video-igara je s psihološkog gledišta kao neka vrsta kockanja bez novca. Kockari koriste novac kao način da mere uspeh, dok se u igrama koriste poeni", rekao je on.

On je rekao da procenat igrača video-igara koji imaju problem kompulsivnog igranja, verovatno jako mali, dosta manji od jednog procenta i da mnogi od njih verovatno imaju i druge probleme kao što su depresija, bipolarni poremećaj ili autizam.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

 

 

 

 

 

 

Go to top