Izgrađena prva 3D štampana kuća

Izgrađena prva 3D štampana kuća foto:print screen youtube

Prva kuća urađena 3D štampačem je pravi dokaz da nove tehnologije primenu nalaze gotovo svuda i da granica skoro pa nema.U predgrađu Moskve je, zahvaljujući tehnološkom startup-u Apis Cor, za manje od 24 sata i manje od 11.000 dolara izgrađena prva 3D „štampana“ kuća.

U izradi ove kuće korišćen je beton sa kompletno povezanom strukturom umesto parcijalnog štampanja panela. Kada su zidovi isprintani, printer je uklonjen i majstori su nastavili dalji rad, dodajući prozore, krov i enterijer.

Orjentišući se na građevinsku industriju Apis Cor želi da dokaže da je ovakav način gradnje brz, ekološki odgovoran, efikasan i pouzdan.

- Želimo da poboljšamo uslove života, te tako radimo na tome da ubrzamo proces gradnje, ali da pri tom poboljšamo kvalitet i efikasnost. Da bi se to ostvarilo moramo da dodelimo teške poslove "slabašnim mašinama" čiji je primer rada ova prijatna kućica od 37m2, neobičnog zakrivljenog oblika- izjavila je jedna od osnivača Apis Cora i inovator Nikita Chen yun tai, i dodala:

- Ovakav oblik kuće je izabran kako bi se pokazale mogućnosti 3D štampe materijalima koji se inače koriste u građevinskoj industriji.

Ova kuća iznutra ima sve kao i kuće građene tradicionalnim načinom: predsoblje, kupatilo, dnevnu sobu, kompaktnu kuhinju. Partner Samsung se pobrinuo za opremanje uređajima, a kuriozitet je TV koji je urađen u obliku koji prati zid kuće.

Procenjeno je da je prototip koštao 275 dolara po m2.

- Za 10.134 dolara izrađena je kompletna kuća, a najskuplji su bili prozori i vrata- tvrdi Apis Cor.

 

 

gminfo.rs/ Apis Cor

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

 

 

 

 

 

 

 

Go to top