Porodične tajne - Sluga

   

foto:pixabay.com

           

 PIŠE Goran Trifunović

Sredinom četvrte decenije prošlog veka, u jednom našem selu je službovao pop, koji je bio dosta stariji od svoje popadije. Popadija je sve svoje dužnosti obavljala valjano, ali, jedno je duhovnost, a telo, opet, sa svoje strane, traži svoje. Družila se ona, tako, sa parohijanima i kada pop nije bio tu, u vreme ne baš uobičajeno za druženje sa popadijom, a ni mesta nisu bila baš prikladna. Da li je pop znao, slutio, čuo, video... Ko bi ga znao. On se nije odavao ni rečju ni gestom. Jednog dana, on je za svoga slugu, klisara, crkvenjaka, kako god ga zvali, uzeo jednog mladog momka iz sela. Momak, mlad, tek počeo da koristi brijač, lep, visok, crn, pa, eto iznenadjenja, ni popadija nije imala ništa protiv. Momak je bio, izmedju ostalog, zadužen i za prevoz popa čezom, ali i popadije, gde joj želje i potrebe nalažu.

Nije dugo trebalo mladom, jakom i neiskusnom momku da se zaljubi u popadiju. Malo ona omane suknjom, „dodaj mi ruku“, „pridrži me“, „joj, što si ti jak“ i ostale uobičajene poštapalice, i momak je već bio „pečen“. Naravno, nije dugo trebalo jednoj prevejanoj, gradskoj gospoji da posegne za ovim zabranjenim voćem i da iscedi nasladje sokove iz njega. Takodje, nije trebalo mnogo ni da se seoski junoša zatelebasa u jednu stariju damu, koja, itekako, zna da zavede i da iskoristi svakog muškarca kojeg želi, a da neće jednog seoskog blesana, koji ni svoje seoske cure nije omirisao. Naravno, kako to obično i biva, sluga je ovu vezu shvatio mnogo ozbiljnije nego što bi trebalo, a pogotovu, nego što je je shvatala popadija. Kako je bilo vreme izmedju dva velika rata, nije bilo teško doći do oružja.

Momčina skupi novce i kupi pištolj i municiju. Nakon nekoliko dana, imao je zadatak da sa čezom vozi popadiju u Milanovac. Usput, kada je bio siguran da niko ne može da ih čuje, on se okrenu ka njoj i reče- „Kupio sam pištolj, ubiću popa, i onda ćeš biti samo moja, do kraja života“. Ona ga pogleda ozbiljno, ućuta nekoliko sekundi, pa se grohotom nasmeja- „E, moj, derane, baš si blesav“. Njemu se ova rečenica čak i svidela, jer mu se učinilo da ga i ona podržava u ovoj odluci.

Kada su stigli u Milanovac, konje su ostavili u postaji kod „Zelengore“, popadija je tu uzela sobu „da se odmori“, a on je otišao u čaršiju da pozavršava poslove koje mu je pop zapovedio. Kada se vratio, upregao je konje, spremio čezu, pa pošao u sobu da zovne svoju buduću, kako je zamišljao, zakonitu suprugu i majku svoje dece. Pošto su vrata od sobe bila otškrinuta, mogao je lepo da vidi kako se njegova draga ljubaviše sa drugim, njemu nepoznatim muškarcem. Besan, otišao je do čeze i tu sačekao popadiju.

U povratku do sela, nije progovorio ni reč. Popadija je nešto i pričala, očigledno ne obraćajući pažnju na njegovo ponašanje i ćutanje. Odvezao je popadiju kući, predao popu ono što je trebao, namirio konje i otišao kući. Koliko je samo ta noć bila dugačka... Ujutru je došao na službu, kao da je sve u najboljem redu. Slušao je popa, kao i svakoga puta, izvršavao njegove naredbe, ali, popadiju nije ispuštao iz vida. Kada je služba završena, pop se zadržao u razgovoru sa parohijanima, a popadija je krenula kući. Prvi put, sluga nije krenuo za popom, već za popadijom. Sačekao je da udje u kuću, i sa dva metka joj presudio.

Stajao je nad njenim telom nekoliko trenutaka, a zatim je, pre nego što bi neko došao da ga spreči, sa jednim metkom u slepoočnicu, presudio i sebi. Pop je napustio ovo selo zauvek, a tadašnji vladika Žički, Nikolaj Velimirović je, ljut na celo selo što  se to dogodilo, odbio da imenuje novog popa. Selo je izvesno vreme bilo bez sveštenika, sve dok delegacija od nekoliko najvidjenijih ljudi iz sela nije otišla kod vladike i preklinjala da selo ne ispašta zbog grešnog pojedinca.

O svemu ovome nema zvaničnih spisa i dokumenata, nego se priča prenosi sa kolena na koleno, naravno, uz dodatke i uobičajena preterivanja. Niko ne zna gde je popadija sahranjena, a slugi, klisaru, crkvenjaku, spomenik u svom rodnom mestu i dan danas stoji, uz naznaku da je „ubijen“!!!

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

 

 

 

 

 

 

 

Go to top