Komentar - Alan Ford

foto:pixabay.com


PIŠE Goran Trifunović 


U uvek popularnom stripu „Alan Ford“ postoji jedan lik, (anti)heroj, „Superhik“, koji, prema piscima, otima od siromašnih da bi davao bogatima. Da li se neko iz vrha naše države setio davno pročitanih redova i iscrtanih slika, pa se, trenutno, pridržavaju toga kao pijan plota? Ko zna o čemu se radi, ali, da je tako, tako je.

Elem, Ministarstvo informisanja je objavilo listu medija koji su sa svojim projektima konkurisali za državno sufinansiranje, a koji su dobili sredstva. Što bi Brena pevala „Čik pogodi“... Portal „GMinfo“ nije medju onima kojima su odobrena sredstva. A, nije ih malo. I nisu mala sredstva.

Ipak, treba biti pravedan, pa reći da se ovde ne radi o političkoj diskriminaciji. Bar ne, onoj, direktnoj. Jednostavno, pare iz budžeta dobijaju novootvoreni portali, sajtovi i ostali „IT, da ne radim ja“ faktori i činioci.

Normalno, jer je i svrha njihovog osnivanja uzimanje para iz državnog budžeta i slivanje u privatne džepove. Naše? Ma, možemo da ih zašijemo... Nakon ovoga, nikoga ne treba da čudi kako je kratak put od prodavca polovnih alnasera do medijskog mogula. Ključ je knjižica, a nije zdravstvena. I nije više ni važno što znate da radite svoj posao, što ga obavljate korektno, što vam nije bitno ko piše koje saopštenje, nego vam je jedini pravac istina i pravda... Džaba.

„Šta hoćete vi pametni, kad je nas glupih više“, jedna je od prvih demokratskih izreka, još u staroj Grčkoj.

Nedavno je konferenciju za medije održao jedan opozicioni političar koji, da li inspirisan samim rezultatima, ili nečim drugim, saopštava javnosti da će lokalni mediji u Srbiji prestati da postoje, jer, kako je rekao, „neće imati od čega da se izdržavaju, a država će sredstva davati samo svojim, strogo kontrolisanim medijima“. Slučajno? Aha... Mrmot i čokolada. Možda smo do skoro i bili tunel sa malo svetla sa strane, ali, Srbija, vesela, postaje sve više kazamat nalik onome iz koga je grof Monte Kristo spektakularno pobegao.

Možda je zbog svega toga sve više ljudi u našoj „bržoj, jačoj i boljoj“ zemlji koji, kao pomenuti grof, beže od nje, ko zna gde, ili, bolje reći, bilo gde. A, da se ne lažemo, sve je to zarad „jeftinih cena goriva, komunalija, struje, hrane“... Izgleda da je naša vlast dobro prostudirala strip iz našeg naslova, jer se ponaša po jednom citatu iz navedenog dela – „Bolje cjeli život biti bogataš, nego tjedan dana siromah“.Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

 

 

 

 

 

 

 

Go to top