foto:gminfo.rs

PIŠE Goran Trifunović 

 

 U oktobru ćemo proslaviti punoletstvo petooktobarskim protestima, pa nam je, izgleda, kao poklon došao ovaj, najnoviji protest, koji je, čini se, ujedinio Srbiju kao nijedan od početka drugog milenijuma. I džaba je glasnogovornicima iz vrha vlasti da pričaju kako su protesti organizovani od strane opozicije, Soroša, ovoga ili onoga. Čista demagogija i klasičan populizam.

Ne, ove proteste je, jednostavno, organizovala sama vlast, jer je u svom bezobrazluku otišla toliko daleko da su akcize na gorivo prešle 60 odsto od cene na pumpama. Partijski poslušnici ovakav potez Vlade pravdaju da „država ne bi imala od čega da isplaćuje penzije i ostala socijalna davanja“. Kako nema od čega? Pa šta im rade sve one silne fabrike što ih otvoriše i šta je sa tim čuvenim i brojnim stranim investitorima koji ulažu pare u našu zemlju, jer su „Srbiju prepoznali kao zemlju u usponu i zemlju u koju je dobro ulagati“?

Šta bi, konačno sa onim opozicionim obećanjima, koja prvo behu radikalna, a zatim postaše i napredna, o ceni hleba od tri dinara i ceni nafte „kao u Kuvajtu“? Naravno, vlast neće učiniti ništa po „tem pitanju“, odnosno cena goriva će i dalje samo rasti, ali, od ovog protesta ima jedan mnogo veći i bitniji benefit. Narod se, bar na tih sat vremena osetio ponovo slobodno i shvatio da se, ipak, na koncu konca on pita sve.

Što reče jedan naš sugradjanin i sagovornik- „Ponosan sam na svoj Milanovac“. E, to je to. Ukapirali su ljudi da ne treba više okretati i drugi obraz, jer će nam vlast lupati šamare do beskonačnosti. I, ne, naravno da nije tačno ono što pišu državni mediji, odnosno oni koje Vi, obični gradjani finansirate iz svojih džepova, kao poreski obveznici, a koji, po ko zna koji put vide fotošopiranu stvarnost u Srbiji.

Čista je glupost i neistina u koju samo oni sa partijskom knjižicom mogu da poveruju, a koja kaže da je „nekoliko desetina neodgovornih blokadom saobraćajnica maltretiralo stotine hiljada gradjana Srbije, koji su se baš tad vraćali sa svojih poslova“. Jeftini su pokušaji snimanja novinarki nekih medija kako „mole protestante da ih propuste, jer imaju dete u kolima, a velika je vrućina“, ali sve je to dokaz da se vlast itekako plaši svakog gradjanskog bunta. A, plaše se, jednostavno, jer znaju, šta i kako rade.

U četvrtom nastavku filmske bokserske sage o „Rokiju“, Stalone se bori sa čeličnim Rusom i to u Moskvi, i to na katolički Božić (Holivudski film, šta ćete), i tom prilikom trpi stravične batine, a on protivniku ne može da zada ni pošten udarac. Kada se činilo da je pobednik poznat, stupa veliki obrt (ah!). Roki zadaje protivniku jedan aperkat pravo niotkuda i kada se najmanje nadao, na licu Rusa se pojavljuje krv. On je toliko šokiran, da više nije bio onaj surovi bokser koji je amerikanca „ubijao“ od batina, pa je nekoliko rundi statirao u ringu, sve dok ga protivnik nije oborio na pod i dobio meč nokautom.

Da li je protestom gradjana protiv cene goriva našoj vlasti pukla arkada?

 

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(10 glasova)

 

 

 

 

 

 

 

Go to top