Porodične tajne - Promene

foto:pixabay.com

 

PIŠE Goran Trifunović

 

Nekada se u domaćinstvima gazda, staraoc ili kako ga god zvali, menjao samo da bi kuća napredovala, odnosno, ako je dotadašnji onemoćao, prokockao imetak, ili je zbog svog lošeg vodjenja kuće doveo gazdinstvo do bankrotstva. Medjutim, ta praksa se, bar u Srbiji, promenila tokom vladavine komunista.

Tako, recimo, imamo primer da je parola za jedan od izbornih kongresa tadašnje komunističke partije one, velike države, bila - „Menjajmo da nas ne promene“. Možda nije komunistički, ali je, svakako, mudro. Ipak, ta njihova parola je u poslednje vreme evoluirala u neki drugi oblik. Recimo - „Menjajmo ih, jer su bolji od nas“. Tako, otvoreno treba reći, i u našoj kući se, već duže vreme dešavaju smene po tom principu.

Predloži gazda kuće ko će da vodi sastanak kućnog saveta, kaže da je to najbolji čovek za tu prigodu, pomenu i njegovu istorijsku borbu za tu kuću, časnu prošlost i svetlu budućnost, pa, kada ovaj poče da glumi pravog starešinu domaćinstva, on bi  smenjen. Zašto? Eto, samo je jedan gazda... E, onda se ovome što je hteo da bude „kalif umesto kalifa“, spočitava što nije bio onakav kakvog su ga oni predstavili, što je hteo veće parče hleba za sebe, što nije pričao onako kako mu je gazda govorio...

Odredi taj isti kućni savet i čoveka iz domaćinstva koji je zadužen za puteve. Probijao on puteve, nasipao, asfaltirao... Sve bez dinara iz kuće. Hvalio ga gazda i oni oko gazde, ovaj se topio od miline... Kad, ukapira gazda jednog dana da je ovaj „putar“ mnogo ojačao, i da postaje pretnja njemu samom. Šta će, kud će, morade da ga smeni. Džaba je ovaj dizao galamu i dreku, kad su ostali ukućani, ponovo, bili uz gazdu.

Odredio je gazda i čoveka koji će da se stara o održavanju dvorišta, imanja i štala. U tom njegovom timu, bila je i jedna žena koja je taj posao znala bolje od njenog, novopostavljenog šefa. Ipak, nije dugo trajala. Kada je novopostavljeni nadzornik video da ona zna posao bolje od njega, rešio je da je istera iz domaćinstva po svaku cenu, pa je svom gazdi ispričao priču kako ona potkrada domaćinstvo, šuruje sa drugim gazdinstvima i ko zna šta sve još.

Konačno, glavni sluga, odnosno, batler na dvoru, koji je svoj posao radio časno, odgovorno i pošteno, nije bio po ukusu dvorske klike, jer im nije dozvoljavao kojekakve mahinacije i ostale marifetluke. Zato ti oni njega pošalju, lepo, na more, pa dok je on bio tamo, na njegovo mesto dovedu nekog svog čoveka, novog batlera, ali koji nije bio ni blizu ljubazan, kulturan i vaspitan kao stari. I, tako, htedoše oni da nastave sa daljim promenama, ali, pojavi se jedan ozbiljan problem. Nestade im ljudi...

 

 

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(3 glasova)

 

 

 

 

 

 

 

Go to top