Komentar - Iz Rusije, s ljubavlju...

foto: FB Fifa

 

PIŠE Goran Trifunović


Pre oko tri decenije, Loša i „Plavi orkestar“ su, širom i duž cele bivše Juge, pevali „Nek te sada odlikaši ljube“. Beše to, čini se, klasična tinejdžerska priča o neuzvraćenoj ljubavi, koja je, eh, uvek bila lepša, bolja i uspešnija. A, da se ne lažemo, i devojke, te čuvene tinejdžerke, su umele da zalude mlade momke samo jednom rečju ili potezom ruke, kose ili oka. Ipak, niko to nije usavršio kao političari. Prošli, sadašnji, budući... Prošle smo videli, oni su, u stvari, sadašnji, a nadajmo se da će budući biti nešto bolji. Ipak, njihovo ponašanje je u stilu onog vica - „Pile i pivo 200 dinara“. „Gde?“. „Nema nigde, ali, lepo zvuči“!!! Tako je bilo i sa našim fudbalerima kada su krenuli u bratsku i prijateljsku „majčicu“ na Svetsko prvenstvo. Da odmere snage sa najbolja 32 državna tima na celom svetu, a ispostaviće se da su se sapleli o reprezentaciju u malom fudbalu jednog dela naše države (Ustav je čudo).

Elem, prilikom ispraćaja i prijema kod predsednika Srbije, kada mu čelnici Fudbalskog saveza dodeliše i dres sa brojem jedan (a, nije golmanski), onaj visoki čovek sa naočarima reče da će našim reprezentativcima, ukoliko trijumfuju na Mundijalu, podeliti 10 miliona evra koje će im država i narod Srbije, sve onako egzaltirani, dodeliti, bez ikakvog razmišljanja. „Ma, šta 10, 100 treba da im da, samo ako pobede“, čuli su se odmah komentari.

Takodje, zanimljivo je da su Francuzi, iako slove za jednog od pet favorita za osvajanje „Zlatne Boginje“, svojim reprezentaticima za premije opredelili „svega“ sedam miliona evra. Naravno, mnogo glasova se čulo i sa druge, fudbalski opozicione strane, koji su, da li pesimistički ili realno, govorili da je predsednik „mogao da im obeća i svakome po 10 miliona, pa opet ništa“.

Na žalost, ispostaviće se da je to i tačno, a nije bilo teško to ni zaključiti.

Ipak, nikome nije jasno, otkud u budžetu naše države taj višak od 10 miliona evra, pa smo, eto, tako raskalašni. Takodje, poče normalan narod da se pita- „zašto šaljemo SMS poruke za lečenje dece, kad imamo te pare“? Da li te pare, sada, kada smo se i uverili da nisu utrošene za to što su obećane, mogu da se upotrebe za nešto pametnije, a da to ne bude asfaltiranje puta do jedne kuće u zabačenom selu, a sve radi marketinga? Hoće li, ti novci, konačno, ako nisu utrošeni, ostati u našem budžetu, ili će biti upotrebljeni za podršku „prekodrinskoj braći“, izmeštanju železničkih, autobuskih, taksi i ostalih stanica, ili početku izgradnje kakvog projekta kao što su neki drugi gradovi „na vodi“?
Obično se na kraju ovakvih tekstova kaže da će „vreme pokazati“. Ipak, u ovom slučaju, vreme je dovoljno pokazalo...


P.S. Prilikom prijema fudbalera, predsednik je fudbalerima rekao da „obavezno pobede Švajcarsku“. Brazil nije pominjao. Što bi glumac Dragan Jovanović rekao- „Istorija se stvara protiv Brazila, a ne protiv Švajcarske“. Pogledajmo preko plota...

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(5 glasova)

 

 

 

 

 

 

 

Go to top