Komentar - Neka, hvala...

PIŠE Goran Trifunović

 

U „Pravilu službe“ bivše JNA, postojala je odrednica, odnosno, pravilo, u kojem se propisivalo kako vojnik treba da se ponaša ukoliko mu neki civil ponudi hranu ili piće. „Nisam gladan, nisam žedan, JNA mi sve pravovremeno obezbedjuje i u dovoljnim količinama“.

Eh, da je sreće da i naša lokalna samouprava ima istu praksu prema milanovačkim medijima. Pardon, prema svim medijima. Jer, kako, ako ne kao, nešto što nije u skladu sa zakonom shvatiti i prihvatiti činjenicu da je najčitaniji medij iz našeg grada dobio pet puta manje para nego što je tražio i nego što njegov projekat zahteva, a sa druge strane, jedan drugi lokalni medij, u dinar dobija tačno onoliko sredstava koliko je tražio. Zbog toga, ali i još mnogo toga, „GMinfo“ se najljubaznije odrekao svojih sredstava koje mu je opštinska komisija ove godine dodelila, baš kao i prošle godine, jer je prihvatanje istih ispod granice ljudskog dostojanstva.

Pozove vas najbolji domaćin u selu da radite za njega, i uprkos tome što se vaša „majstorska“ nadnica zna, on vam je, ipak isplati znatno umanjenu, dok vašim šegrtima isplati vaš deo!!! Mašala... Naravno da nećete da uzmete takvu „milostinju“, jer znate da ste majstor svog zanata i da će vas zvati drugi domaćini iz drugih sela, naravno, oni koji budu smeli da vas angažuju, jer nikome, na jeziku, ne ostajete dužni.

Dadoše naši lokalni vlastodršci, sve zaklonjeni iza „dugogodišnjih medijskih radnika“ pare mnogim biroima, sindikatima, ljudima i udruženjima odavde i odande, samo ne nama, Gornjomilanovčanima. Naime, od tri i po miliona dinara opredeljenih sredstava meštana naše opštine, milanovački mediji su „dobili“ oko milion i po, a ostali, iz Čačka, Niša, Beograda... ostatak od dva miliona. Od tih milion i po, dve trećine je dobio lokalni medij koji je protekle dve godine, i kada treba i kada ne treba, pljuvao lokalnu vlast. Izgleda da im se isplatilo. Da li i mi da krenemo istim putem? Nema šanse... Želudac je čudan organ.

Takodje, jedan od razloga zašto ne prihvatamo opredeljena sredstva je i taj što je komisija za dodelu istih, prema opštem mišljenju nezavisnih udruženja i stručnjaka, nezakonito organizovana i prema zakonu o sukobu interesa ne bi smela da radi taj posao. Možda smo, nekad, u nekom tekstu, nenamerno nešto slagali, ali nikada namerno i nikada krupno. A, sada da se igramo sa zakonom zbog nekih 200 hiljada dinara, koji, uzgred budi rečeno, i nisu 200 hiljada nego nekoliko hiljada mesečno, ne dozvoljavaju nam ni ugled medija, ni godine zaposlenih u njemu.

Znamo mi da će se, kao i prošle godine, kada smo, takodje, vratili sredstva, sa nama praviti „šega“ po kuloarima vlasti, i da smo zbog ovoga poteza na još oštrijoj kandži lokalne samouprave, ali... Što bi onaj starac iz priča o Drugom svetskom ratu, kad su ga odveli na klanje, pa kad mu se njegov dželat izvinjavao, rekao, „Samo ti sinko radi svoj posao“, tako ćemo i mi. Lokalna vlast će podržavati svoje ljubimce, a mi ćemo pošteno, realno i odgovorno izveštavati o dešavanjima u rudničko-takovskom kraju. A, šta će biti sa našim novcima? Ma, to je već potrošeno...

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(9 glasova)

 

 

 

 

 

 

 

Go to top