Komentar - Pogrešan pravac

 

PIŠE Goran Trifunović

 

Poslednjeg petka 2018. godine, održana je i poslednja sednica opštinskog parlamenta za period januar - decembar. Mada, kako se u poslednje vreme zakazuju i održavaju iste, nikoga ne bi trebalo da čudi da se u časovima kada na Trgu u Milanovcu bude počinjao novogodišnji program, u velikoj sali najbliže zgrade Lazar Nikolić poželi srećan rad odbornicima.

Inače, kada je predsednik Kovačević, nakon prve tačke dnevnog reda, napustio Skupštinu, svima u sali je postalo jasno da će se prisustvovati još jednom “galopu” kroz dnevni red. To postaje još očiglednije kada se saslušaju predlagači i izvestioci, od kojih većina ima monoton i ravnomeran glas, koji, u sadejstvu sa ekstremno neatraktivnim i nadasve nerazumljivim birokratskim jezikom, dovodi do najbližeg kontakta izmedju odborničkog čela i odborničke klupe.

Zanimljivo je bilo što smo, ponovo, mogli čuti pohvale i zahvalnost zaposlenima iz jednog preduzeća, a koje je na njihov račun izneo rukovodilac ove firme, a koji je, inače, od strane nedavno osnovane političke formacije u našem kraju imenovan kao jedan od troje ljudi koji vladaju Gornjim Milanovcem i okolinom, iako bi, formacijski gledano, trebalo da bude “samo direktor JP”.

Takodje, on je istakao da je navedeno preduzeće u tekućoj godini “ispunilo plan poslovanja od 100 odsto”. Šteta što nam na državnom planu ide tako dobro, jer bi u suprotnom, ovaj podatak izazvao pažnju čitavog državnog vrha, a sam rukovodilac, ako ne bi avanzovao, ono bi bar bio pohvaljen.

Pažnju je privukla i rasprava direktora Komunalnog preduzeća i jednog odbornika oko seoskih kanalizacija i vodovoda, sa većim naglaskom na kanalizaciju, za šta je, svakako, kriva opozicija, jer je ona insistirala na razgovoru ove vrste. Direktor je, takodje, nekoliko puta naveo i probleme svog preduzeća, za koje je posebno naglašavao da su “nasledjeni”, i da za to “ne treba njega pitati”, iako egzaktni kalendarski podaci govore da on sedi na odgovornom mestu u toj firmi još od vremena koje omogućava da jedna porodica dobije dvoje dece, a da ne budu blizanci.

Osim toga, ljubitelji crnog humora su se čitavo obradovali kada su na sednici SO čuli kako se planira uvodjenje video nadzora na gradsko groblje. Ko li je to, i šta planirao na ovoj, sve većoj, gradskoj destinaciji, niko nije objasnio, a istina je i da, ponovo, niko nije ni pitao.

Ponovo se, po ko zna koji put ponavlja i da pojedini, a uvek isti odbornici na sednice dolaze kad hoće, posede malo, popričaju telefonom na sav glas, i odu svojim putem. Možda u zakonu ne postoji mogućnost da budu kažnjeni, ali, da li postoji malo ljudskosti, pristojnosti i lepog ponašanja kod onih koji bi trebalo da ih opomenu zbog ovakvog ponašanja?

O odbornicima koje niko, osim iz stranačkih redova ne zna ni ko su ni kako se zovu, niti koja im je boja glasa, a koji za vreme sednice opušteno jedu svoj keks, dok kutiju drže tik uz materijal, bespredmetno je i razgovarati.

Primetno je i da su pojedini funkcioneri dobrano popustili svoje kopče na kaišu, što im niko ne može zameriti, a sve zbog dugogodišnje tradicije u našem narodu. Konačno, čusmo na sednici i da rukovodstvo “neće dozvoliti povratak naše opštine u prošlost”. Narod, nekako misli drugačije, i već ozbiljno upozorava da u Beograd idemo pravcem od Dića ka Takovu…

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(9 glasova)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Go to top