Pranjanska razglednica - ODNOS

PIŠE Goran Trifunović

Odlukom opštinskog parlamenta, Gornji Milanovac će postati pobratim sa jednim ruskim gradom, što je predsednik Opštine obrazložio rečima da moramo stvarati prijatelje na svim stranama sveta, i na istokui na zapadu, dodajući da je to i državna strategija. Tako je. Bar na papiru. Praksa nam kazuje nešto drugo. Dok, naime, na jednoj strani sveta stvaramo prijatelje i pobratime, što je za svaku pohvalu, dotle na onoj drugoj strani stvaramo neprijatelje od onih koji, ako ništa drugo, pokušavaju da nam pomognu zbog svega onoga što smo uradili za njih u prošlosti, ali i da operu svoju prljavu savest zbog svega što su oni nama kasnije učinilli.

Elem, kada je američki ambasador u Srbiji, Kajl Skat (mada mu neki domaći mediji menjaju jedno slovo u prezimenu), neke stvari u našoj državi i okruženju nazvao pravim imenom, odnosno, objasnio onima koji to ne žele da vide, da je “car go”, naš predsednik je obnarodovao da će “opština Gornji Milanovac zamrznuti sve odnose sa američkom ambasadom u Beogradu”. U čije ime je Kovačević pričao? U ime svoje stranke? Svoje lično? Odlukom kog opštinskog relevantnog tela je podržana njegova izjava?

Konačno, da li je on Predsednik čitave opštine ili samo jednog njenog dela? Jer, nikome, pogotovu u američkoj ambasadi, nije bilo jasno o kakvoj to saradnji govori prvi čovek jedne srpske opštine, kada oni, od čitavog rudničko takovskog kraja znaju samo za Pranjane i okolinu. Oni, ljudi, dolaze, bar jednom godišnje u naš kraj, podsećaju koliko veliki ljudi su bili naši preci, daruju našu decu, prave nam crkve, sportske hale, ambulante, puteve…

Da li je problem što oni nisu uzvanice za Dan opštine ili to što rukovodstvo lokalne samouprave misli da jednog dana u godini, na jednom od pranjanskih visova nema tretman kakav smatra da treba da ima? Da li je problem što narod pranjanskog kraja toga septembarskog dana želi da se fotografiše samo sa predstavnicima američke ambasade i vojske, dok na opštinske uzvanike niko i ne obraća pažnju? Da li će narod pranjanskog kraja biti kažnjen zbog jedne, pre svega, neodgovorne izjave lokalnog političara, pa će mu izostati naophodna pomoć, makar bila i sa američke strane?

Da li smo ušli u jednopartijski sistem, pa niko, makar iz gornjih sela nije našao za shodno da kaže prvom čoveku Opštine da, ako ništa drugo, valja biti pristojan domaćin, čak i da je gost neuljudan, pa nam kaže da neke stvari u našoj kući ne valjaju.

Konačno, šta da očekujemo sledećeg septembra, jer, izjava da “gornjomilanovačka opština prekida sve odnose sa američkom ambasadom”, ima isto dejstvo kao nekadašnje presude Solani, Klintonu, Bleru i ostalim zapadnim i Nato vodjama.

Ameri će, naime, svidjalo se to nekome ovde ili ne, i sledeće godine obići spomenik na aerodromu u Galovićima, a njihov vojni orkestar će odsvirati i našu i njihovu himnu. Da li će biti prisutni i predstavnici lokalne samouprave? Kome je to važno… Amerikancima svakako ne. E, sad, da li će nas izgradjivati ili bombardovati, to ne zavisi ni od zgrade u Takovskoj ulici u Milanovcu, niti od našeg državnog vrha, već isključivo od politike Vašingtona i Pentagona.

Zato, treba prihvatiti savet papagaja iz vica, koji govori o tome da se u avionu treba lepo ponašati, ukoliko ne znate da letite.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(10 glasova)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Go to top