Pranjanska razglednica - MEĆAVA

 

PIŠE Goran Trifunović

Meštani jednog dela Pranjana su ovih dana u dilemi. Pao je sneg, sve se beli, nigde nikoga da očisti puteve, pa se oni pitaju, da li se i u njihovom kraju sprema neko spašavanje kao, svojevremeno, u Feketiću? Sa druge strane, masovno se, iz tog kraja, predaju zahtevi za vizu za Kanadu, jer se gradjani nadaju da im je to jedina šansa da vide “grtalicu”, odnosno kamion koji je zadužen za čišćenje i prohodnost puteva.

Mada, možda se samo radi o želji Javnog preduzeća za izgradnju da meštanima jednog dela pranjanske opštine… pardon, kraja, priušti starinske praznike, sa sve belim snežnim pokrivačem. Ipak, mnogi od meštana Katrića su mišljenja da oni prolaze kao, svojevremeno, “četnički” krajevi u vreme komunističke vladavine.

Suvi fakat je da je, u vreme vladavine jednog bivšeg, i, na žalost, počivšeg predsednika gornjomilanovačke opštine, bilo najbitnije očistiti put u glavnoj ulici u gradu pod Rudnikom, kao i obezbediti prohodnost do groblja u Katrićima. Tako je i bilo. Da li je došlo vreme za naplatu dugova? Možda je sve samo slučajnost, ali, ipak, slučajnost, pogotovu u seoskoj sredini, a u zimskim mesecima, vrlo lako postaje namera, i to ona najgore, tendeciozne vrste.

Uostalom, možda je i čelnicima lokalne samouprave lakše reći da se svete jednom delu jednog sela, nego da priznaju da je zimska služba bolje funkcionisala u periodu kada je za to bila zadužena jedna privatna firma. Ili se radi o nečemu drugom, odnosno, trećem.

Na poslednjoj sednici opštinskog parlamenta, tokom diskusije o, mogućem, uvodjenju vode sa Rzava u Pranjane i okolinu, rečeno je, od strane vladajuće većine, da je “voda došla nadomak sela”!!! Skoro poluvekovno iskustvo mi govori da je Jeremića ornica sastavni, pa možda, čak i jedan od lepših delova Pranjana, a ukoliko je situacija drugačija, valjalo bi neko da nam nešto kaže.

Ili se možda u “selo” računa samo onaj deo kuda prolazi “grtalica”? Onaj deo u koji zalaze komunalne službe? Onaj deo koji ne mora da skuplja pare za asfaltiranje puteva? Šta su, onda, Katrići? Selo veselo? Haj- nehaj? Možda lovci insistiraju da taj deo sela ostane zavejan, kako bi privukli vukove? Takodje, gumarska industrija bi mogla da odigra veliku ulogu u čitavoj priči, jer je seoskim sokacima nemoguće proći bez novih zimskih guma.

Ili se, možda, radi na tome da božićne pečenice ostanu u starim i zapuštenim seoskim domovima, jer će se neprohodnim putevima “razmažena deca” iz gradova teže probiti do svojih ostarelih roditelja i na taj način tople sendviče zameniti mladom prasetinom. O autobuskom saobraćaju niko više i ne priča, jer je on problematičan i na Preobraženje, a kamoli u ovim zimsko prazničnim danima.

Ipak, lokalne vlasti imaju još jedan spreman odgovor - “Neka se meštani sami organizuju, pa sa svojom mehanizacijom očiste lokalne puteve, a opština će refundirati potrošenu naftu”. To je prošlo nekoliko puta. Ukoliko neko želi da mu put do kuće bude prohodan, čak i u zimskim mesecima, mora to da obezbedi iz svog džepa. Samo, trebalo bi to neko, pošteno da kaže svim gradjanima koji nisu do sada ukapirali da treba da se uzdaju “u se”, nego i dalje, kao nekada, očekuju pomoć od opštine i drugih nadležnih.

Zato, i vi, dragi čitaoci, ukoliko imate problema sa neprohodnim putevima, bolje vam je da zovnete nekoga od nadležnih ili nekoga od komšija koji imaju “vozu”, nego što zovete našu redakciju. Pored svih teškoća sa kojima se borimo, još nam samo fali da “lopatamo” grad i selo…

 Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(4 glasova)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Go to top