Komentar - Matematika

PIŠE Goran Trifunović


Kao egzaktna nauka, matematika bi, trebalo da bude prosta stvar za sve one koji hoće da se rukovode logikom i poznatim podacima. Ipak, kako je u našem narodu to “izumrla disciplina”, to je i sasvim očekivano sve ono što nam se dešava u poslednje vreme. A, dešava nam se to da se grupa (može li to tako da se nazove?) od preko 50 hiljada ljudi, a neki kažu i 70, nazove šačicom “ološa”, “narkomana”, “silovatelja”… Pa su, zamislite, našli čuvenu “policijsku metodu” za prebrojavanje naroda, i na fotografijama pokazali neke crvene tačke. K’o bolest, Bože me ‘prosti…

Pri tom, niko ne kaže zašto se toliko uznemirava i opterećuje brojanjem, ukoliko ta brojka ne predstavlja kritičnu masu za vlast. Pa se ide, čak, do te mere, da se gleda da li je narod, sopstveni narod, obučen u kapute, jakne, debele ili tanke, svejedno…

Možda bi vlast volela da joj narod ide go po ulicama, odnosno, da nikud ne mrda. Kao neka vrsta rekontre (da ne kažemo kontramitinga, da nas neko ne bi optužio da “ih vraćamo u devedesete”), predsednik je rekao da bi “voleo da Vladimira Putina na Vračaru sačeka bar 70 hiljada ljudi”. Slučajno? Aha… Što ne reče da je dosta “šačica slučajnih prolaznika”? I, šta mislite, da li će mu želje biti uslišene? Pa, praznici su, Deda Mraz se još uvek vija po našim odžacima.

Elem, nema nikakvih sumnji da će jedan mazohistički narod kao što smo mi, u ogromnom broju dočekati, bez ikakve dvojbe, najpopularnijeg političara u našoj zemlji. Pardon, i njega... Ipak, i “precednik” je morao da naglasi važnost dobrog odziva. Za svaki slučaj, a i da se “vojska” ne opusti.

Zato su mobilni operateri ovih dana u velikom poslu, jer, ipak, treba proslediti toliki broj poruka u kojima se poziva, preporučuje, pa i otvoreno naredjuje dolazak na vračarski plato tog dana. Zato su organizatori, izvesna, nepomenuta “nevladina organizacija koja ima podršku SNS-a”, sasvim sigurni da će ih u tolikom broju oi biti. Čik da neko ne dodje…

Biće tamo, pretpostavljamo, i sveže oslobodjeni napadači na Borka Stefanovića. Takodje, možda će se u istom redu naći i pretučena aktivistkinja iz Lučana, kao i njen, javnosti, još uvek nepoznat napadač.

Prema meteo izveštajima, u prvom redu će kisnuti i ministar čije radnike plaćaju deca iz Zvečanske i koji, još uvek, Božić čestita patrijarhu Pavlu. Predstavnici njegovog, nezadovoljnog sindikata, verovatno neće.

Takodje, kako nezvanično, a ekskluzivno (pa, niko nije objavio), Gornji Milanovac će predstavljati oko dve i po hiljade gradjana. Dnevnice, ovoga puta nećemo pominjati, a i za njih se “šuška” kolike će biti, dok je hrana, u ovim danima januarskih “godeta”, ovoga puta u drugom planu.

Doduše, kad se saznalo da je finanasijska podrška za “Šetnju za Putina” obezbedjena od jedne mesne industrije, a da ista počinje pod prozorima njihovog hotela u izgradnji, o tome, valjda, ne treba ni trošiti reči. Pitamo se da li će na dočeku biti i prethodni “precednik”, jer je on, valjda, neki činilac u nekom savetu, ili, kako se već zove, za saradnju sa Rusijom.

Konačno, da vlast nije slučajno vlast, i da zna da sabere “dva i dva”, pokazuje i činjenica da se na čelu gradjanskih protesta nalazi transparent na kojem je glavna brojka pet miliona, dok oni barataju sa ciframa od 70 hiljada, koji su im, kako činjenice i izbori pokazuju, sasvim dovoljan broj ljudi da nadjača mnogo veću silu. Brojčanu.

Ipak, da bi se vojska bolje mobilisala, potrebno je malo i zatalasati, pa je vlast ovih dana izbacila i brojku 23. Radi se o, kako režimski mediji (ima li drugih?) navode, “broju visokih funkcionera SNS-a, koji rade o glavi Vučiću”. Pu, pu, sklonite te ljude odatle, ako već znate ko su…

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(11 glasova)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Go to top