PIŠE Goran Trifunović


Bogu hvala, potpisnik ovih redova ima i majku, suprugu i ćerku. O tetkama (sa ili bez ladnih trajni), strinama i ostalom mnogobrojnom rodbinom, ne bih… I nikad nisam ni pomislio da njih, a kamoli ostatak ženskog sveta nazovem imenima koje u svom vokabularu ima moj, mnogo poznatiji prezimenjak. Nikad mi, takodje, nije palo na pamet da vredjam tudje žene, majke, sestre…

Zbog svega toga mnogo mi je zasmetala orkestrirana haranga iz vladajuće stranke, koja je ovih dana organizovano, po svim opštinskim odborima čitala saopštenje u kojem se poziva na osudu prozivanja i proganjanja žena. Tako je. Svi se slažemo sa tim.

Zamislite kako je, tek u seoskoj sredini, kada istaknuti članovi Stranke izadju iz kuće, u kojoj ne smeju ni reč da kažu, pa vredjaju vaše žene, sestre, majke… O tim slučajevima, ovoga puta nije bilo reči.

Ipak, nije bilo reči ni o jednom od čelnika Stranke, koji je pričao kako “voli novinarke koje kleče”, a potom, ne da je smenjen, nego je postao šef jedne od najvažnijih službi u, možemo li reći, državi.

Takodje, seća li se iko snimka “otvaranja” jedne od novih fabrika, kada je predsednik države stranog “investitora” sa smeškom prozivao zato što u šivari zapošljava samo žene. “Nisi ti lud”, reče tada predsednik. Niko nije reagovao. Čak ni investitor. O ženama iz Stranke i da ne govorimo.

Konačno, niko ne brani impulsivnog glumca, ali, on to sve objavljuje na društvenim mrežama. Ako neko na državnom servisu mene, vas, komšiju, prijatelja… nazove ološom, tajkunima, stranim plaćenicima… još ako je taj neko predsednik države, šta mi onda pričamo? Zašto niko ne reaguje na te uvrede? Zašto je svima svejedno što se uvode gradjani prvog i drugog reda? Otkad je “ološ”, “bagra” i “bitanga” postao prihvatljiv govor?

Zašto ni u jednim novinama nema više priča o “Saši prangiji”? Zašto vlast ne podnosi prijave protiv Djilasa, izvesnog Šolaka, Jeremića i ostalih, kada uporno mašu papirima? Zašto je vraćena imovina “najvećem dileru” poznatom po jednoj planini kraj Beograda? Zašto Barbara nije napredovala u karijeri? Da li je Žigićka predodredjena za nešto više u karijeri? Zašto je velikom Vojvodi, koji je, očigledno, i dalje šerif nad šerifima, dozvoljeno da narodne poslanice naziva kako on hoće, a da ga “ušati” pravda, samo prostom narodu jasnim porukama.

U svakom slučaju, nemojte vredjati ni žene, ni muškarce. Ako vam vredi pričati. Bar je vlast dokazala da je ravnopravnost polova dozvoljena. Bar na funkcijama… Glupo je da se oglašavate kad vam se naredi, a u isto vreme u svojoj kući radite sve ono što se suprostavlja naredbama iz Kabineta…Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(21 glasova)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Go to top