Pranjanska razglenica - CEH

PIŠE Goran Trifunović

Kada za nekoga hoćete da kažete da je dobar domaćin, bogat čovek, ili, današnjim rečnikom rečeno, tajkun, obično se kaže da “ni on ne zna šta sve ima”. E, pa takvi su, izgleda, i meštani Družetića. Mali broj njih, ukoliko takvi, uopšte i postoje, zna da je skoro deceniju unazad sedište “Norveške kuće” u Družetićima!!! Da, da, iste one Norveške kuće oko čije se prodaje zarad duga podigla tolika dževa da je čak i BBC izveštavao o tom slučaju.

Norvežani, fini ljudi, ćutali, a ko zna šta su sve mislili o nama. Verovatno su se osećali kao kada nadjete nekog beskućnika, okupate ga, obučete, nahranite i napojite, pa on počne da vas vredja u vašoj kući, a vas je sramota što ste se našli takvoj osobi, pa ćutite.

Elem, ukoliko na najvećem internet pretraživaču ukucate pojam Norveške kuće, na jednoj adresi će vam se pojaviti pojam “Norveška kuća DOO”, sa sedištem u Družetićima, a kao godina osnivanja se navodi 2010. Takodje, navodi se i PIB firme, kao i još neki podatci iz APR-a, a navodi se i pet brojeva žiro računa preduzeća, koji su otvoreni kod jedne banke koja je nakon toga promenila ime, što znači da je i to ažurirano redovno.

Ipak, kod istog pretraživača postoje i druge informacije, ovoga puta iz prethodne godine, gde se navodi adresa Norveške kuće u Ulici Petra Kočića u Gornjem Milanovcu, a posebno je zanimljivo da se i na jednom i na drugom mestu kao odgovorno lice navodi ista osoba, koja, usput budi rečeno, nije poznata meštanima Družetića.

Niko ne upire prst ni u koga, ali, možda bi trebalo ispružiti obe ruke i ispraviti prste. O čemu se radi? Niko nema pojma… Bar ovi koji su hteli da pričaju na tu temu. Može firma da menja adresu i još što šta, ali, zanimljivo je da u Družetićima niko ne zna da je ikada ova firma postojala u njihovom selu.

Dakle, meštani ovog sela su oštećeni, jer svaka firma prema lokalnoj sredini bi, prema Zakonu, trebalo da ima neke obaveze koje se tiču finansija. Da li je i u ovom slučaju, možda, izveden pravni “dribling” da bi se zaobišlo, ili, naprotiv, izvelo neko plaćanje (da ne kažemo mahinacija)?

Ima li ova skoro deceniju stara selidba nekakve veze sa dugovima Norveške kuće ili sa preuzimanjem od strane opštine? Naravno, niko ne može kriviti sadašnju vlast za nešto što je učinjeno dok su oni još bili, što bi rekao njihov bivši predsednik, “malo dete”, ali, bi valjalo da se, konačno, izadje sa konkretnim ciframa duga kojeg iz budžeta plaćaju svi gradjani, pa i meštani Družetića.

Zarad istine, neko bi trebalo da izadje pred javnost i sa konkretnim imenima o tim selidbama i drugim stvarima koje se godinama unazad dešavaju sa zgradom koja je trebala da odnese lepu sliku rudničko takovskog kraja u svet, a donela je, zahvaljujući nama, našoj naravi i našim ljudima, probleme i sramotu.

Na kraju, možda bi i meštani Družetića, kada dodju u Milanovac, plate sve dažbine i ostanu bez “cvonjka”, mogli da odu na terasu Norveške kuće i popiju ‘ladno pivo bez plaćanja, jer su, moguće je, većinski vlasnici. Možda su se oni, pre opštine, setili da “prenesu vlasništvo”? Ko zna? Mada, čini se da ima dosta onih koji znaju, samo, ko zna zbog čega ćute…

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(14 glasova)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Go to top