Komentar - Građanski protesti

13. MAJ

 


“A, mene, ako se sete za Dan bezbednosti, sete, ako ne, nikom ništa”… reče Ilija Čvorović u “Balkanskom špijunu”, koji, što ga češće gledate, sve više podseća na dela Branislava Nušića, odnosno, postaje vanvremenska priča.

Elem, gradjanski protesti, odnosno, šetnje ulicama gradova širom Srbije postaju sve brojnija pojava, ali, vlast je, izgleda, vrlo dobro uvežbana da te šetnje postanu korzoi, koje smo, pomalo i zaboravili.

Keramička služba Srbije, izgleda, medju šetače ubacuje svoje ljude koji rade svoj posao “za sve pare”. Nije bezazleno ni to što su i pojedini “gradjani”, odnosno, oni koji bi trebalo da budu na čelu ovakvih protesta, izgleda, alavi na novce, stanove i druge prinadležnosti, pa vlast samo čeka da se protesti sami od sebe uruše svojom bezidejnošću, ispraznim govorima i okupljanjima jednih te istih ljudi.

Kada nam je u goste(???) stizao Vladimirovič, naredjeno je da u Beograd stigne sila od bar 70 hiljada ljudi. Naravno, napredno je bilo i više. I nije ni čudo. Vojska je to, i to disciplinovana. Petkom i subotom, u svim gradovima Srbije gde se organizuju protesti, okupi se, brat bratu, toliko ljudi. Da je Zoran Djindjić živ, kako bi on izveo “blickrig” i smenio ovu vlast… I “Žuti Bujke” bi prodavao jaja pred javnim servisom, i to po povoljnoj ceni. Ovako, k’o krava “prvoška” kad se teli…Ogledaj svaki dan i noć, oće li, neće li, kako će, šta li će…

Kada su, početkom septembra prošle godine, čelnici Saveza za Srbiju gostovali u “Norveškoj kući”, novinari našeg portala su im postavili jasno pitanje o njihovim idejama, odnosno, kako planiraju da skinu sa vlasti aktuelni režim. Rekli su da imaju plan, mada ga nisu izneli. Za sada nismo videli ni čuli ništa novo. Kao da mi sami, bez njih nismo znali da ovo ne valja, da ovaj ne valja, da su nam potrebne promene…

Šta dalje? Bojkot? Naravno. Šta dalje? Vrtimo palčeve? Ajde ljudi, recite nešto, da narod zna gde će, šta će i kako će te nedelje kad “vrh stranke” proceni da bi trebalo da se održe izbori. Imate i vi pare, kupite mleko, brašno, šećer, obećavajte, lažite, varajte… skinite nam ovu vlast sa grbače.

Takodje, neophodno je da se organizatori protesta jasno profilišu, pa, ako je to Djilas, neka se kaže da je to on. Ako je neko drugi, neka izadje, jasno i glasno, neka se javno odrekne svih onih gluposti po društvenim mrežama, pa da mu ih je i rodjeni brat izrekao. Nismo Troja. Mahatma Gandi je davno umro, tad nisu postojale ni društvene mreže, niti je bilo ovoliko agresivnosti na političkoj sceni, ne samo u nas…

Kako gradjanima (namerno ne kažemo opoziciji) nije jasno da vlast vikom i drekom dobija sve ono što želi? Kako se niko od onih što izadju na ulicu ne seća priče da batina ima dva kraja? Bar mi znamo priče o batinama…

Zašto niko iz opozicije ne stane na čelo protesta, makar to bilo pogubno po ovaj pokušaj, jer je očigledno da ni organizatori ni narod ne znaju ni šta će ni gde će, nego se okreću “k’o os u karamanci”?

Ako nikome ništa nije jasno, onda bi trebalo da dodje na milanovačke ulice kad su šetnje, pa da vidi jednog bivšeg predsednika kako se solidariše sa svojim narodom, iako mu to, pogotovu u poznim godinama, ne treba ni za suvu šljivu, i sa kojim se poštovanjem svi protestanti odnose prema njemu.

Predsedniče, bilo koji, bilo čega, dodji, vidi tu sliku, i ako imaš, imalo obraza, ustani iz fotelje...

 

 

G. Trifunović, gminfo.rs

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(8 glasova)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Go to top