PIŠE Goran Trifunović

Kada je početkom 90-ih godina prošlog veka počelo višestranačje u Srbiji, omladina je otvorenih usta slušala jednog od (izvinite, moje mišljenje) najboljih domaćih pisaca, koji se, tih godina profilisao kao “kralj trgova” i kao čovek koji je umeo tako lasno i lepo govoriti šta nas čeka ako bude ovo, a šta ako bude ono.

Naravno, mi smo narod koji uvek izabere “ono”, pa nas je, tako “crveno- crna” koalicija (ma, samo kad su lustrirani), odvela u ratove, bedu i sankcije. Preko tadašnje (ček, ček…) TV “Bastilje”, bračni par nas je ubedjivao da nam je dobro. Čuj dobro… Ma, bolje ne može. I, ne, nije ovo “flešbek”.

Takodje, po kućama su nas starije populacije ubedjivale da treba da ćutimo, da je dobro dok je mir, pa su nas posle ubedjivali da je dobro “dok se ne puca kod nas”, pa su prešli na teoriju da je dobro “dok smo živi”. Pričali su nam i da “ne treba da se bunimo, jer imamo gde da spavamo i šta da jedemo”. Ekvivalent- Šarulja. “Old school” i dalje ipak radi svoj posao, samo što su se presvukli u druge dresove.

Ne znate vi mladji šta je dobro, ne znate šta valja, mi stariji ćemo da vam objasnimo… Nemojte, ko Boga vas molim!!! Slušajući starije, mi, nekada mladji, a sada stariji (al’, izgleda da nikada nećemo ostariti dovoljno da bi sami donosili odluke), upropastili smo sebi živote. Dobro, glasali smo mi iza paravana onako kako hoćemo, ali, “kulizili” smo starijima, koji su, neka izvinu, ali samo gledali sebe i nisu mislili da će vreme da teče i posle njih.

Zato, sve nas, sada starije, mora da raduje što naša deca, omladina, misle svojom glavom, što znaju da ovo ne valja, ali, moraju i oni da se uhvate u koštac za “aždajom”, a ne samo da napuštaju zemlju i idu za bogatijim društvom. U redu je to, ispravno i dobro, ali, ko će da ugasi svetlo ovde?

Deco, morate da znate da je jedna hrabra devojka pre skoro tri decenije stala ispred vodenog topa sa uzdignuta tri prsta. Pusti prste… Morate, pilići, da znate da su oslobodilačke Terazije to isto veče gazile gusenice koje su Milošević, Jović i Kadijević poslali protiv svog naroda.

Milenijalci, guglajte ko je Branislav Milinović. Nemoj da ne znate da su mnogi bili zatvarani i kažnjavani samo zato što su mislili drugačije od zvanične vlasti. Mi smo ispali kakvi smo ispali, pustite vi nas. Nemoj greške da ponavljate.

Čitajte Šantića, ali i mislite o svojoj budućnosti. Ne onoj u autobusima. Makar oni išli i preko granice. Treba nešto, valjda da ostane i iza nas, ili vas.

Već sedam godina, stabilan Superligaš je fudbalski klub “Mladost” iz Lučana. Za sve to vreme, njihov trener, a kako kažu i neformalni vlasnik je Neško Milovanović, predsednik okružnog odbora Srpske napredne stranke za Moravički okrug. A, da, njegov otac je Radoš, direktor one firme gde se proizvodi municija.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(6 glasova)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Go to top