Pranjanska razglednica - UJED

PIŠE Goran Trifunović

 

Tekst o klanju više desetina ovaca u jednom delu Koštunića, a koji smo objavili na našem portalu, izazvao je salve reakcija i komentara na društvenim mrežama. Najglasniji su bili članovi Udruženja za zaštitu životinja, i otvoreno su se stavljali na stranu pasa, odnosno, koljača, kao da ovce nisu životinje i da njima ne treba zaštita. Kakvo smo društvo postali, čini se da bi, u onoj staroj dečijoj igri “Partizana i Nemaca”, svi hteli da budu Nemci, što je nekada bilo ekstremno nepopularno.

Nećemo sad o tome kako se oni pitaju da li su “novinari- novinari”, kako im se prividjaju nekakve teorije zavere izmedju tih istih novinara i opštinske vlasti, kako dovode u pitanje istinitost ove informacije(?!?!?!), kao i podrugljiv i podsmešljiv ton kada se, navodno, pitaju “koliki bi taj pas morao da bude, pa da zakolje ovcu”.

Predlažu, takodje, da se ti psi lutalice što kolju ovce kastriraju. Pa, bolje im povadite zube, jer im je namera bila da ih pokolju, a ne nešto drugo. Iako im je nekoliko ljudi na mrežama, koji, očigledno, “poznaju teoriju”, objasnilo da ti psi napadaju uvek u čoporima i da prvo stižu ovce da uhvate za butinu, a nakon toga im rastržu vimena, i da one, nakon toga, umiru u najstrašnijim mukama, “zaštitnici” i dalje nastavljaju priču o čipovanjima i azilima, ali i brutalno vredjaju oštećenog domaćina, koji je istakao da će, izgleda, morati da uzme pravdu u svoje ruke, navodeći da je izjava, “možda i izmišljena”.

Da se ne lažemo, malo jeste ublažena, jer da smo verno preneli ono što nam, već duži vremenski period govore stočari koji trpe štetu od pasa lutalica, tek bi nas onda napali.

Pitaju se “zaštitari” i otkud psi lutalice na seoskom području. Pa, recimo, otud, što ste pošli kod svojih rodjaka na selo da vam daju pare za kiriju, jer održavaju vašu zaparloženu zemlju, pa ne znate šta ćete sa onih nekoliko štenaca, koje niste mogli nikome da poklonite, te ih stavljate u jednu kutiju i ostavljate negde pored seoskog druma. A, kod rodjaka na selu vas čeka pečeno jagnje. Lepo miriše, još bolje izgleda a najbolje se topi u ustima. Napravite fotografiju pečenog jagnjeta, pa na “Fejs”. Do kad?

Ko će više držati ovce pored ovakve pretnje po životinje, koje su i bez ove opasnosti poznate kao strašljive. Čudi vas i brojka od 26 zaklanih grla za noć, u dva domaćinstva. Kad sledeći put pročitate neku sličnu vest, slobodno izadjite na teren, pa sami prebrojte zaklana grla, jer, iako je domaćin već istog jutra prijavio štetu, sistem funkcioniše tako da prodje i dva- tri dana dok ne dodju ekipe za uklanjanje leševa. Domaćin ne sme da ih zakopa samostalno, jer ga čeka dodatna kazna.

Kažete da se radi o divljim životinjama, ali da domaćini prijavljuju da su štetu napravili psi, kako bi naplatili štetu. Još ćete reći da su domaćini “pujdali” pse na ovce, kako bi dodatno zaradili. Možda za “produženi espreso u veliku šolju, sa malo šlaga”, kako bi mogli do mile volje da kritikuju sve i svašta što nije moderno nego normalno.

Predlažu neki, da se kupi ovčarski pas, koji bi čuvao ovce. Ne znate, kažu da, ako se magarac nalazi medju ovcama ili govedima, nijedna životinja ne sme da im pridje. Samo, vidim da je magaraca u selima sve manje. Negde su otišli…

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(11 glasova)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Go to top