Porodične tajne - KO ĆE?

PIŠE Goran Trifunović


Čudno vreme, još čudniji ljudi... Slušamo ovih dana, meseci, godina, decenija... kako neka čovekolika bića stalno nešto pričaju i ubedjuju nas da su oni u pravu, iako ni u govoru, a pravopis i da ne pominjemo, nemaju ni osnove iz trećeg razreda osnovne škole. I stalno su takvi na nekim „važnim“ mestima. Odlučuju o našim sudbinama, rukovode firmama, vaspitavaju nam decu... Oni drugi, pismeniji, pametniji, pristojniji, mirniji, tiši... sve manje valjaju, odnosno, sve više ne znaju. I, situacija im daje za pravo.

Da li su ti drugi, pismeniji, pametniji, pristojniji, mirniji, tiši... svesni da moraju da ustanu, da se oglase, da se njihov glas daleko čuje? Ko će, ako ne oni? Gde su svi oni ugledni doktori, pravnici, profesori, intelektualci (da li su?), da se oglase i da stvari postave na svoje mesto? U redu, teško je se boriti protiv ružičastih programa i jeftinih novina, ali, ako je teško, to ne znači da je i nemoguće. Svi su oni ostvarili pravo na svoje intelektualno zvanje u nekom drugom, pravednijem društvu, pa bi, možda, bio red da se tom, nekom pravednijem društvu i oduže nekom pametnom rečju, nekom poštenom rečenicom, nekim pozivom na zdravorazumstvo.

Dugogodišnji košarkaški reprezentativac neće ove godine ići na Svetsko prvenstvo, izmedju ostalog i zbog toga što je kritikovao neke anomalije u našem sadašnjem društvu i progovorio o realnoj budućnosti Kosova. Ugledni profesor beogradskog Univerziteta je proglašen za fašistu i za veleizdajnika samo zato što je rekao kako neke stvari treba rešavati. Koriste se laži, prevare, manipulacije, a sve zarad kupovine vremena, odnosno vlasti.

A, ko se sa svim tim ne slaže, on dopada na stub srama. Ne oni koji rade sve ono što ne bi smeli. A, takvih je sve više, sve češće to rade i sve su beskrupulozniji. I, da, biće još gori sve dok neko iz elitističkih krugova, bili oni iz redova naučnika, političara (ima li takvih?), sportista, poljoprivrednika, privrednika, „poštene inteligencije“, ne podigne glas „u ime svih nas“ i kaže svima koji žele da slušaju, a takvih, verujte, nije malo, sve ono što bi trebalo da se kaže i saspe u lice svima onima koji, za sada, misle da su nedodirljivi. Za sada...

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(9 glasova)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Go to top