Komentar: Snežni ljudi

 

 foto:gminfo.rs           

 PIŠE Goran Trifunović

Fakat je da su ranije zime bile jače i da su bile „pokrivene“ sa više snega, ali, fakat je i da su meštani rudničko-takovskog kraja ove zime čekali na „grtalicu“, čini se nikad duže. U redu je, opština je obećala gorivo meštanima koji su sa svojom mehanizacijom čistili nekategorisane puteve u selima, ali, ipak ostaje dilema, odnosno pitanje, „Zar je moralo tako?“.

Naime, prethodnih godina, Opština je angažovala „podizvodjače“, odnosno kamione i mašine koje su druge firme iznajmljivale lokalnoj samoupravi u zimskoj sezoni i sve je funkcionisalo najnormalnije. Čak su i gradjani bili prijatno iznenadjeni brzinom reagovanja na snežne padavine, a kako se narodu nikada ne može ugoditi, bilo je i komentara „kako se bespotrebno bacaju narodne pare“.

Ove godine, pak, Opština je, delimično, odustala od takve prakse, pa se samo za pojedine deonice angažuju tudje mašine, mada je i to pitanje da li se radi o Opštini ili Republici. Kažu predstavnici vlasti da je sve učinjeno zarad štednje, jer, ukoliko opštinsko Javno preduzeće ima svega par kamiona za čišćenje snega, a, realno gledano, ogromnu teritoriju od 63 naselja, i od Trudelja i Dragolja do Gojne Gore, ili od Poloma do Vraćevšnice, nije ni normalno očekivati da svi lokalni putevi budu očišćeni u 48 sati.

Ali, problem je što je do sada to bio slučaj. Bitno je da opštinska vlast kaže da se ovakvim načinom poslovanja vrši velika ušteda, pa je za godinu dana ovakvog poslovanja moguće kupiti jedan novi kamion za čišćenje i posipanje. Za diku, nema šta. Ipak, kako to objasniti meštaninu Crnuće čija je baba u samrtnom ropcu, a on ne može da je odveze do Milanovca, jer je, eto, zavejan. Ili, objasnite to mladom roditelju iz Bogdanice čije dete ima visoku temperaturu i preti joj fras, a „grtalica“ je negde u preostalih 60 mesta. Teško, jel da? Ne ulazimo u prethodnu priču- da li se neko sa nekim „talio“, ili se sad nekome „nisu poklopile ambicije“, ali, valjalo bi da je samo bilo brže i bolje.

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(5 glasova)

 

 

 

 

 

 

Go to top