Blog

foto:pixabay.com

PIŠE Miloš Mijatović

      # 01

    Taman pošto sam bio uspeo da odstranim sve neposredne uticaje politike na moju svakodnevicu, u nju se ušetala Marina. Doteturala se, preciznije rečeno, kroz hodničić ispred toaleta u jednom objektu za svadbe. Sve potom, danas je istorija. Ali krenimo redom. Prekasno sam, kako to obično biva, saznao najvažnije – da je Marina aktivistkinja Srpske napredne stranke, i to tako što sam tek izjutra primetio s kim i gde stoji uslikana na fotografijama u vitrini.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

foto:pixabay.com

PIŠE Miloš Mijatović

 

Muva je bila velika i umorna. Poput moje žene u trudnoći. Pokušavala je preostalom snagom da se izmesti na suprotni kraj ležaja kad god bih joj se primakao. Najčešće bezuspešno. Vremenom je potpuno izgubila potrebu za bekstvom. U ređim slučajevima, kada bi prikupila iole volje, odlazila je da satima ostane prikovana uz prozor piljeći u slobodu. Baš kao i muva. Nazvao sam je Džek.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

 

piše: Miloš Mijatović

 

Ugled koji je baštinila u visokim ešalonima struke zahvaljujući izvanrednim pregovaračkim sposobnostima i ranim profesionalnim postignućima, Jelisaveti je osigurao raznovrsne benefite, duga putovanja i pristup komfornim nekretninama. Među najvrednije ubrajam raskošan stan na vrhu nedavno renovirane trospratnice s početka prošlog veka, pored gradskog šetališta, čija prodaja nikada nije bila predmet javnog nadmetanja.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

PIŠE Miloš Mijatović

 

Spustivši beli peškir niz lice, Agata je duže nego inače ostala da posmatra u ogledalu svoje velike plave oči i da se pita: pripada li još onom krugu žena o kojima muškarci retko govore diveći se dubokim zanosom lepoticama bez šminke, ili je obasipana njihovom pažnjom baš zato što nevidljivim bojama znalački prikriva sitne ožiljke trajanja, bledilo usana i krajeve kapaka, koji su - kakvog li usuda - neznatno bili oboreni, umesto ukošeni naviše? Došlo je opet jedno od jutara kad se čudila nisu li joj njihova pažnja, snishodljivosti, ustupci i ponude doneli više nevolja od koristi; nije li joj izgled od najranije mladosti postepeno oduzimao identitet, pa već odavno živi svoju lepotu, umesto da joj samo povremeno ugađa?

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

PIŠE Milorad Stevanović

„Sloboda nije Božje sjeme pa da ti ga neko da...“ - Branimir Džoni Štulić

Trend. Ideal današnjeg društva. Biti u trendu. Slediti masu. Uhvatiti tok reke koja okreće, najčešće, tuđu vodenicu. Ni po koju cenu se ne izdvajati.

Svet se deli na konzumente, sledbenike raznih trendova, slepe idolopoklonike, i na slobodne ljude koji misle svojom glavom, ma koliko to zamorno i teško bilo. Da li se nekad zapitate ko diktira trendove, i što je još važnije, zašto? Ko ste vi, da li ste slobodni, da li ste svoji i koliko?

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

foto:blog.vremejenovac.rs

 

29. novembar dan za Svinjokolj

Tradicija je nekada bila da se na današnji dan priprema posek, jer je bio neradan i slavio se kao Dan republike. Zima i sneg su na pragu pa je idealno vreme za svinjokolj ili, kako se kod nas kaže, posek. Dan Republike, 29. novembar obeležavao je godišnjicu Drugog zasedanja AVNOJ-a, kada je u Jajcu doneta odluka o federalnom ustrojstvu države, a godinama je bio povod za druženje, neradne dane, školske priredbe, crvene marame prvaka i "svinjokolj".

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Pre nekoliko dana se pojavila vest o tome da je održan radni sastanak Konkursne komisije za odabir najboljih idejnih rešenja za rekonstrukciju i uređenje trga Kneza Mihaila. Kako sam na tom trgu prohodao i odrastao, a onda ga 2004. i obradio kroz projekat uređenja koji sam tada poklonio opštini (na slici u zaglavlju teksta), pa nedavno zajedno sa još dvadesetak kolega i drugih stručnjaka uzeo učešća u sastanku koji je prethodio ovome o kome se piše, smatram da mi je dužnost i obaveza da pre nego što se krene u raspis konkursa podstaknem dodatnu javnu raspravu, kako bi se izbeglo dobijanje rešenja koje će koštati mnogo, a doneti više štete nego koristi.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter


Prošlo je skoro tri godine od kako smo kolega Bojan Damnjanović i ja dostavili opštini Gornji Milanovac naš predlog trase puta kojim bi se naše malo mesto trebalo spojiti sa autoputem u Takovu, ali je taj naš predlog nestao u vrtlogu administracije. Ovih dana je u žiži javnosti ponovo to pitanje, a na osnovu skorašnje objave kancelarije predsednika opštine.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Početkom ove godine, osmog i devetog januara, milanovački bendovi, nevladina organizacija „GM Optimist“ i muzički studio „Radionica“, uz podršku Crvenog krsta i Kulturnog centra, ostvarili su prvu humanitarnu akciju „Muzikom za naš grad“ kojom je sakupljeno 52.570 dinara. Novac je doniran dečijem odeljenju bolnice u Gornjem Milanovcu za kupovinu pulsnog oksimetra za bebe, aparata neophodnog za merenje hemoglobina u krvi novorođenčadi.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Obrni, okreni...pedale il šta drugo

Kada me neko pita kako je biti i živeti u Kini i stalno jesti pirinač, obavezno uz dodatak „mora da si stalno u šopingu“, odmah shvatim da razgovaram sa nekim ko nije upućen i ko veoma površno zna o čemu se tu zapravo radi. Ali, ne zameram. Nisam ni ja znao mnogo o ovoj zemlji pre mog preseljenja ovde. I ako ste mislili da ću sada da pričam o tome kako sam stigao gde sam stigao, i otkuda ja tu gde jesam, e ne mogu majke mi.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Go to top