Nevidljivi lanci foto:Milorad Stevanović

PIŠE Milorad Stevanović

„Sloboda nije Božje sjeme pa da ti ga neko da...“ - Branimir Džoni Štulić

Trend. Ideal današnjeg društva. Biti u trendu. Slediti masu. Uhvatiti tok reke koja okreće, najčešće, tuđu vodenicu. Ni po koju cenu se ne izdvajati.

Svet se deli na konzumente, sledbenike raznih trendova, slepe idolopoklonike, i na slobodne ljude koji misle svojom glavom, ma koliko to zamorno i teško bilo. Da li se nekad zapitate ko diktira trendove, i što je još važnije, zašto? Ko ste vi, da li ste slobodni, da li ste svoji i koliko?

Kažu da danas novine prodaju bombasti naslovi, vesti u kojima je „čovek ujeo psa“, novine prepune slika užasnih prizora i katastrofa, crne hronike i privredno-političkog kriminala, novine u kojima nema mesta za obične ljude. A i šta će oni u novinama. Njihovo je samo da besomučno rade i da to malo crkavice što zarade uliju u džepove tajanstvenih oligarha. Najopasnije je ostaviti toj „masi“, modernim robovima 21. veka, priliku da misle. Treba ih izmoriti toliko da se njihov život svede na nivo nazimice, nerasta, tovljenika... Treba im dati minimalan obrok za maksimalan prirast. Njihov problemima zamoren um treba dodatno opteretiti apokaliptičnim scenama i najavama opštih katastrofa. Jer ako, ne daj Bože, počnu da misle, onda će shvatiti da je njihov „običan“ život daleko vredniji od života blaziranih pevaljki, zadriglih političara, podgojenih tajkuna i „žestokih momaka“ sa asfalta.

Rešenje je u nepristajanju na nevidljive robovske lance u koje smo okovani dok nas hrane nevažnim aferama i tračevima. Ne želim da živim tuđi život iz TV sapunice. Neću da budem konzument subkulture koju mi nameću. Hoću da budem „glavni junak jedne knjige“ ma koliko tanka ona bila. Znam da je to put kojim se teže hoda, ali nije sve u punim jaslama i silikonskim oblinama. Ima nešto i u glavi. Valjda.

 

 * Ovaj tekst je izašao kao Uvodnik magazina "Milanovčka sedmica" 21. jula 2009.god.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(6 glasova)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Go to top