Life Style

Life Style (8)

Vreli letnji dani sve su nas primorali da se oslobodimo viška odeće, a time i pokažemo svoja tela, što mnoge od nas ipak nije obradovalo. Lako je razgolititi se, ali ne i zategnuti se, razmišljaju mnogi koji su prethodnih meseci bili lenji za fizičke aktivnosti i već sada sebi obećavaju da će na jesen redovno ići u teretanu.

Ali, čekajte malo, zašto teretana, i zašto jesen, kada nam je svima baš sada, ovoga leta, i baš tu gde ste na raspolaganju najlepši i najprirodniji sport koji će nas dovesti u top formu!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Verujte svom osećaju da se radi o opasnoj situaciji. Bolje je i napraviti "lažnu uzbunu" nego učiniti fatalnu grešku i ne otići u "hitnu" kada su u pitanju život ili smrt.

B92 navodi "10 sigurnih razloga" zbog kojih biste trebali da se obratite lekaru:

Bol u grudima
Ukoliko u grudima osećate bol ili pritisak koji traje više od dva minuta, ili nestane pa se vrati, vreme je se obratite lekaru.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Malo drugačija testenina sa dosta povrća.

Sastojci:

- 400 g paste, skuvane

- maslinovo ulje

- 500 g pilećeg mesa

- 2 pečene crvene paprike

- 1 kašika dimljene paprike

- 80 g gustog jogurta

- so, biber, peršun, parmezan

U vodu koja vri dodati malo soli i obariti pastu (široki, kratki rezanci - cavatelli su top za ovo) al dente (dvadesetak minuta). U međuvremenu, paprike oljuštiti i dobro samleti u blenderu. Zatim, kratko propržiti smesu (bez dodavanja ulja) na umerenoj temperaturi.

Dodati dimljenu papriku i nastaviti kuvanje. U većoj posudi ugrejati ulje, pa dodati pileće meso isečeno na manje kockice, začiniti i pržiti dok ne dobije lepu braonkastu boju sa svih strana (6-8 minuta).

Skuvanu pastu ocediti pa dodati u piletinu. Zatim, dodati pripremljen sos od paprike pomešan sa gustim jogurtom i sve dobro promešati da se sjedini.

Dodatno začiniti jelo. Posuti sveže seckanim perušunom ili parmezanom.

AUTOR:
Mr.Kitchen

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Ako nemate mnogo vremena za spremanje ručka, ovaj recept je idealan za Vas. RECEPTI Originalna italijanska pasta karbonara gotova za 15 minuta

Sastojci

• špagete
• so
• 200 grama gunaćale (pančeta ili slanina)


Sastojci za sos
• 2 jaja
• 1 žumance
• biber
• rendani parmezan (može i iz kesice)

Priprema za 2 osobe

U ključalu vodu sipajte 10 grama soli i dodajte špagete. Nemojte da sipate ulje, samo povremeno promešajte da se ne bi zalepile. Dodajte seckane guanćale (pančetu ili slaninu). U tiganj stavite maslinovo ulje, zatim dodate guanćale.

U činiiji umutite jaja, pa dodate parmezan i biber. Smanjite temperaturu u tiganju, a kada guanćale postanu rumeni isključite i sačekajte da se malo ohlade.

Uzmete jedan ubrus i sa njim pokupite malo masnoće iz tiganja. Dodajte špagete (izvadite jednu iz šerpe, ako nije skroz mekana vratite da se kuva još 4-5 minuta) u tiganj i dobro promešajte.

Nemojte da čekate da se skroz ohlade nego dodajte sos koji ste pripremili i opet dobro promešajte.  Bitno je da ne bude mnogo vruće jer jaja ne treba da budu previše skuvana.

Kada servirate izrendajte još malo parmezana i dodajte bibera.

Savet

Ako želite da budu prave špagete karbonare potrudite se da nađete guanćale, odnosno italijansko suvo meso koje se pravi od svinjske vilice ili obraza. Ali i pančeta može da bude dobra zamena

 

Izvor: story.rs

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Ima mnogo faktora koji su bitni kod uspešnog režima ishrane. Vaš metabolizam, koji pomaže da se regulišu mršavljenje i gojenje, broj kalorija koje unosite i poreklo hranljivih materija su od velikog značaja kada pokušavate da oslabite.

Kod držanja dijete se ugljeni hidrati često smatraju neprijateljem. Stručnjaci se neumorno bore protiv ovog rasprostranjenog mita i kažu da su sve namirnice bezbedne ako se konzumiraju umereno.

Ako pokušavate da oslabite, važno je da znate da postoje dobri i loši ugljeni hidrati. Ove ugljene hidrate možete da konzumirate čak i kad pokušavate da doterate liniju.

1. Kinoa

Kinoa spada u super namirnice i treba da ga koristite u ishrani umesto težih ugljenih hidrata kao što su testenina ili pirinač. Ova žitarica smanjuje salo na stomaku i sužava struk zato što se apsorbuje u krv sporije od „loših” ugljenih hidrata kao što je bela testenina. „Kinoa je jedan od najzdravijih ugljenih hidrata”, kaže Džesika Rozen, zastupnik holističke medicine i osnivač sajta Raw Generation. Ne sadrži gluten, bogata je vlaknima i antioksidansima, puna hranljivih materija kao što su gvožđe, cink i magnezijum i sadrži malokalorične proteine, zato izvolite!

2. Voće

Mnogi misle da voće ne sadrži ugljene hidrate ali prosečna banana ih ima oko 27 grama! Ne brinite, voće se smatra zdravim ugljenim hidratima i treba ga konzumirati kad ste na dijeti. „Iako možda nije namirnica koja prva pada na pamet kad planirate ishranu sa malo ugljenih hidrata, voće se savršeno uklapa u plan dijete”, kaže Rebeka Luis, dijetetičar. Voće je bogato ugljenim hidratima i uopšte je dobro za zdravlje. Bobičavo voće ima najviše vlakana i najmanje šećera od svih vrsta voća zato obavezno grickajte maline, kupine i borovnice umesto drugih vrsta slatke užine.

3. Slatki krompir

Ako i dalje jedete običan krompir, pređite na slatki krompir. „Ovi spori ugljeni hidrati su raznovrsni, prirodno slatki i organizam ih polako vari”, kaže Andrea Vajz, nutricionista.

Pored velike hranljivosti, slatki krompiri su odlični zbog svoje raznovrsnosti. Sa ovim dobrim ugljenim hidratima ne možete pogrešiti.

4. Ovsena kaša

Osobe koje drže dijetu često kod doručka krše pravila i unose nezdrave ugljene hidrate. Ako imate naviku da jedete hleb, peciva i cerealije za doručak, poželećete da ih zamenite kašom od lomljenih zrna ovsa. Bogata je vlaknima, ima 150-170 kalorija po četvrtini šolje i sadrži čak 5 do 7g proteina. Ovaj zdrav doručak bogat ugljenim hidratima će vas držati sitim i obezbediti energiju za ostatak dana.

5. Žitarice od celog zrna

„Vlakna podstiču rad metabolizma”, kaže Bruk Zigler, dijetetičar. „Organizam ulaže mnogo napora da svari namirnice bogate vlaknima što znači da sagorevate kalorije tokom tog procesa.” Uvek kupujte žitarice od celog zrna sa oznakom „100 odsto od celog zrna” ili „100 odsto pšenica od celog zrna”. Ako niste sigurni, proverite spisak sastojaka da biste bili sigurni da obogaćeno, rafinisano brašno nije navedeno kao prvo.

Piše: Džesika Herington, Izvor: http://flip.it/GaxCup

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Priznajte koliko puta ste hranu stavili u zamrzivač misleći da ste joj time produžili rok trajanja na duži vremenski period? Znamo da jeste više puta, svi to radimo, a istina je da ne bi trebalo.

Pravilo je da se zamrznute namirnice ne smeju odmrzavati pa ponovno zamrzavati, ali postoje neki znakovi ni kada ta zamrznuta hrana više nije za upotrebu i kad bi trebalo da je bacite.

Kockice leda
Da li vam se ikada desilo da vam kockice leda imaju čudan ukus? To znači da ih redovno morate bacati, odnosno menjati vodu. Sigurno ne želite da vam sok poprimi ukus ribe ili nečeg drugog.

Kafa
Možda će vam zvučati pomalo čudno, ali mlevena kafa će puno duže ostati sveža u zamrzivaču od zrna kafe i ako imate baš puno kafe koju želite sačuvati prvo je sameljite pa je onda stavite u zamrzivač.

Hrana po kojoj se uhvatio sneg/led

Kod ovakvih namirnica, naravno da možete ukloniti oštećene delove i nadati se najboljem, ali ne bi trebao da se koristi. Da se ovo ne bi dešavalo morate biti pažljivi kada spremate hranu u zamrzivač. Morate dobro istisnuti vazduh iz kesica i posudica, te vrata zamrzivača držati što kraće otvorenima.

Hrana koja je odmrznuta pa ponovo zamrznuta
Nikako ni u kom slučaju nemojte koristiti ovakve namirnice. Pametno planirajte pa ako treba da zamrznete veću količinu podelite je na porcije.

Namirnice koje ne možete prepoznati
Oduprite se nagonu da otkinete komadić nečega pa da probate da biste bili sigurni šta se nalazi u kesi. Ako se ne možete setiti kada ste to zamrznuli ni o kakvoj se hrani radi, bilo bi bolje da ne rizikujete i bacite.

 

autor:kucica

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Tokom praznika svake godine hiljade ljudi u svetu se povredi od pirotehničkih sredstava

Svake godine uoči i tokom novogodišnjih i božićnih praznika hiljade ljudi širom sveta biva povređeno, a nemali broj i smrtno strada usled nedozvoljene i neadekvatne upotrebe pirotehničkih sredstava, i to najčešće petardi i vatrometa.

Piše: Z. D. Online Danas

Posebno je zabrinjavajuća činjenica da gotovo 40 odsto povređenih predstavljaju deca do 14 godina starosti, a dečaci se povređuju tri puta češće od devojčica, piše danas.rs.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

ZA ČETIRI OSOBE

Sastojci
- 4 tortilje
1 krastavac
4 kašuke zelenog pesta
50 gr pinjola
100 gr dimljenog lososa
1 čen belog luka
Malo putera

Zagrejte tortilje. Oljuštite i iseckajte krastavac na tanke listove. Suvo ispecite pinjole dok ne dobiju zlatno žutu boju.

Pomešajte purter sa usitnjenim belim lukom. Namažite tople tortilje ovim namazom. Ređajte losos, krastavac i premažite pestom i pospite pinjolama. Urolajte tortilje i učvrstite čačkalicama.

Uz rolnice poslužite dobro vino...

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Go to top