Kako se u Srbiji poštuje vojnik

Kako se u Srbiji poštuje vojnik foto: G. Trifunovič, gminfo.rs

 GROB CRVENOARMEJCA POD SUVOBOROM

 

Na seoskom groblju u Leušićima se nalazi grob i spomenik jednog poginulog vojnika „Crvene armije“, koje meštani ovog sela, i dan danas obilaze i na njemu pale sveće.

Na samom ulasku u seosko groblje u Leušićima, prvi spomenik sa desne strane pripada nekome čije prezime ne pripada ovom selu. Radi se o bivšem vojniku „Crvene armije“, koji je tu preminuo nakon teških borbi u Drugom svetskom ratu, a meštani Leušića su mu se odužili spomenikom i nikad prestalom praksom da mu obilaze grob.

 

foto:G. Trifunović, gminfo.rs

- Tokom oktobra 1944. Godine, u Ovčarsko- kablarskoj klisuri su se vodile velike borbe, a ranjenici, kao i neka vojna oprema su spas potražili u našem selu. Meštani su na centralnoj seoskoj livadi, pod „Žižovim grmom“ pružili prvu pomoć ranjenicima, ali i sve ostalo što je bilo potrebno, počev od hrane, vode, odeće... Takodje, meštani Leušića su na svojim volujskim kolima i na kanatama ranjenike i ostale vojnike i opremu prebacili u Gornji Milanovac, ali, tokom tog puta, dogodilo se da, baš kod seoskog groblja, jedan vojnik premine od zadobijenih rana. Seljaci su ga tu istovarili iz kola i sahranili na seoskom groblju, doduše, bez sanduka, opela i popa, ali, takva su vremena bila. Kasnije je jedan solunski ratnik iz našeg sela, Uroš Erić, saznao da se radi o „soldatu“ Slavku Paramenkovu, koji je rodjen 1919. Godine u mestu Kaluga, koje se nalazi oko dve hiljade kilometara jugozapadno od Moskve. Tako je ovaj nesrećni mladić sa svega 25 leta svoj život skončao pod našim „Kremenom“- kazuje svedok ovih dogadjaja, Radoš Lukić iz Leušića.

Ovim primerom, kao i toliko puta pominjanoj misiji „Halijard“, meštani podsuvoborskih sela još jednom dokazuju svoju hrabrost, čast i poštovanje prema vojniku i svemu onome što on predstavlja.

 

 

 

Goran Trifunović

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(4 glasova)
Go to top