Nevreme u rudničko-takovskom kraju

Nevreme u rudničko-takovskom kraju foto:G. Trifunović, gmifno.rs

GRAD I VETAR HARALI GORNJIM SELIMA

Današnje popodnevno nevreme nanelo je dosta štete usevima, voćnjacima i objektima u selima naše opštine.

Uzalud su protivgradne stanice delovale već nešto iza podneva, jer su gornja sela milanovačke opštine, već oko 14 časova uveliko bila zahvaćena nevremenom velikih razmera. Najviše su stradali usevi i voćnjaci, ali nisu retke ni slike značajnih oštećenja na pojedinim objektima.

Tako je, recimo, u Loznju oštećena i jedna od trafostanica i to tako što je vetar oborio i oštetio jedan njen deo. Takodje, prema rečima vozača čačanskog “Autoprevoza”, vožnja jedno vreme nije bila izvodljiva, jer su zbog grada, lošeg vremena i obilnih padavina bili prinudjeni da stanu pored puta i čekaju poboljšanje uslova za vožnju, dok nam je jedan od njih, koji je vozio decu iz škole rekao da je morao da zamoli mališane da stanu na sredinu autobusa, jer se plašio da će grad da polupa prozore na autobusu i povredi decu.

Osim toga, voćnjaci su, čini se, potpuno opustošeni, jer je malina, čija je berba uveliko u toku, ostala bez roda, dok su šljive i ostale voćne vrste, takodje, desetkovane, a voćari iz gornjih sela se žale i da im je dosta grana oštećeno i polomljeno od jakog vetra.

Ratari, pak, najviše žale za kukuruzom, koji je, kako oni kažu, bio “dobro poneo”, odnosno, do sada su mu savršeno odgovarali meteo uslovi sa neprestanim promenama kišnih i sunčanih dana, a sada je, na pojedinim parcelama totalno oštećen. Pretpostavlja se da će opštinske komisije u najkraćem roku obići oštećena područja, ali, i poljoprivrednici bi ponovo trebali da razmisle o osiguranju, posebno zbog toga što je i to jedna od subvencionisanih opcija na planu poljoprivrede.

Lozanj Foto: D. Jevtović

 

 

 

 

 

G. Trifunović

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)
Go to top