Hleba, hleba gospodaru

Hleba, hleba gospodaru foto:pixabay.com

 HLEB ILI KOLAČI?

 

Marija Antonaeta je još u 18. veku rekla svojim podanicima da ako gradjani nemaju da jedu hleba,  jednostavno, neka jedu kolače.

Kao i, po zlu čuvena francuska kraljica, i naš predsednik se ovih dana, a povodom protesta nezadovoljnih gradjana (nekoliko?) oko cene goriva, osvrnuo na cenu hleba, govoreći da jedemo najeftiniji hleb u regionu. Da li je to za diku ili su samo populistički recidivi radikalske prošlosti? Pošli smo tragom informacija i nekako došli do nekih istih, iako su svi naši sagovornici želeli da ostanu anonimni. Ne zbog one jevrejske izreke – „Daj mi bože da budem zdrav, bogat i anoniman“, nego iz nekih drugih, mnogo prozaičnijih, da ne kažemo partijskih razloga.

- Hleb je sada jeftin, jer, mi, pekari, jednostavno, od njega ne živimo. Da se ne lažemo, mi živimo od peciva, kiflica, pica, sendviča i ostalih djakonija, a hleb pravimo samo zato što moramo, prema zakonu, jer smo u obavezi da, prema obimu proizvodnje, imamo i odredjenu isporuku hleba - govori nam predstavnik pekarske industrije, što samo potvrdjuje tezu o Mariji Antonaeti.

 

foto:pixabay.com

Sa druge strane, predsednik je malo zaobišao istinu, jer nije napomenuo da je i pšenica najeftinija u regionu. Predstavnici mlinarske industrije to neće reći, jer im, naravno, takvo stanje više nego odgovara, ali, zato će običan seljak, koji seje do jednog hektara pšenice, to uvek i u svakoj prilici reći.

- Nekada je postojala priča da se na „najgoroj“ godini sa jednog hektara zasejane pšenice može zaraditi, odnosno „čisto ostati“ 100 maraka, ili, današnjih evra. Sada ni to nije moguće. Jednostavno, skupo je sejanje, skupi su kombajni, a o djubrenju ili nekom prskanju i da ne govorimo. Naravno, najveći udeo u poskupljenju troškova „otpada“ na visoke cene goriva, protiv kojih se narod i buni - kaže jedan poljoprivrednik iz rudničko-takovskog kraja, koji je, ujedno i vlasnik kombajna za žetvu.

Sve u svemu, cena hleba je takva kakva je, jer je cena pšenice takva kakva je, a cena pšenice je takva kakva je, jer je i cena goriva na istom, takvom-kakvom nivou. Vrzino kolo, ljudi bi rekli, samo nam kolovodja nešto tapka u mestu...

 

 

 

Goran Trifunović

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(11 glasova)
Go to top