Proleće kad mu vreme nije

Proleće kad mu vreme nije foto:gminfo.rs

 KAKAV ZNAK CVAT NOSI?

 

U pojedinim „gornjim selima“, ovih dana su ocvetale biljke, kojima, nikako nije vreme za cvetanje (a, kojim to jeste), a za ovu, neobičnu pojavu, vezana su i mnoga narodna verovanja i tradicije.

Nekoliko čitalaca našeg portala nam se obratilo sa slikovitim prikazom svojih rascvetalih biljaka, i to sredinom septembra. Čudo, pozitiva, negativa, ili nešto sasvim obično?

- Ništa nije neobično kada voćka u jesen procveta, ali, odmah mora da se zna da ona sledeće godine neće roditi. Jednostavno, takav je prirodni ciklus, a i novi vremenski uslovi idu na ruku tim neobičnim pojavama i karakteristikama. Takodje, prema rečima starih, a mnogi kažu, i umnih ljudi, kada voćka cveta u jesenje dane (mada je kalendarski leto još uvek), zima će biti jaka, sa niskim temperaturama, ali niko ne garantuje i velike snežne padavine - govore stariji voćari iz pranjanskog kraja ovim povodom.

foto:gminfo.rs

Inače, meštani jednog dela Družetića i Gojne Gore napominju da je ovih dana u njihovom kraju procvetao bagrem, pa su pčelari, već ovih dana zabrinuti za sledeću godinu i ispašu.

 

 Goran Trifunović

 

 

 

 

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)
Go to top