Obradović: U Milanovcu najmanja stopa nezaposlenosti u Moravičkom okrugu

Obradović: U Milanovcu najmanja stopa nezaposlenosti u Moravičkom okrugu foto:gminfo.rs

Nacionalna služba za zapošljavanje - Filijala Čačak, ispostava Gornji Milanovac, danas je u Modernoj galeriji Kulturnog centra organizovala drugi Sajam zapošljavanja u Moravičkom okrugu u ovoj godini, na kome je 16 poslodavaca oglasilo 70 radnih mesta različitih profila i stepena stručne spreme. 

Na evidenciji NSZ, u ispostavi Gornji Milanovac, prijavljeno je oko dve hiljade nezaposlenih i to je najmanja stopa nezaposlenosti u Moravičkom okrugu.

foto:gminfo.rs

- Na teritoriji opštine Gornj Milanovac trenutno imamo 2100 nezaposlenih osoba i to je najmanja stopa nezaposlenosti u Moravičkom okrugu. To je dobar pokazatelj koliko je dobra milanovačka privreda. Drugi doprinos daje lokalna samouprava koje iz godine u godinu izdvaja dodatna sredstva za aktivnu meru u politici zapošljavanja - rekao je Saša Obradović, direktor NSZ filijale Čačak.

Traženi su radnici mašinske, prehrambene struke, a u ponudi su bili i poslovi u oblasti trgovine, osiguranja, obezbeđenja, ekonomije.

- Danas na Sajmu je uglavnom zastupljena mašinska struka i ona preovladava, od visoke stručne spreme pa do srednje. Takođe dosta se traži vozača, viljuškarista. Ukazana je potreba za CNC operaterima, komercijalistima, par njih iz konfekcijske struke kao i zanatska zanimanja. U milanovačkoj ispostavi NSZ u deficitu su mašinska, građevinska i konfekcijska struka, i to je ono što nam je potrebno, ono što „gori“ – rekao je za naš portal Saša Obradović.

foto:gminfo.rs

Predsednik opštine Dejan Kovačević ovom prilikom je istakao da svake godine lokalna samouprava pokušava, svojim merama aktivne politike zapošljavanja i odvajanjem određenih finansijskih sredstava, ublaži nezaposlenost u Milanovcu.

- Sledeće godine izdvojićemo 15 miliona dinara za aktivnu politiku zapošljavanja. Razmišljamo o nekim merama koje će možda biti i nove na ovim prostorima, a to je da za prvu godinu poslodavcima plaćamo poreze i doprinose i tako ih zainteresujemo da u narednoj godini što više naših sugrađana, koji nemaju posao, dobiju.

foto:gminfo.rs

Kovačević je naglasio da su veoma važne i i investicije privatnog sektora koje su najavljene za iduću godinu kao i dolazak Lidla u Srbiju, a iduće godine i u G. Milanovac.

- Najavljena je izgradnja novog Ritejl šopa (Ritejl parka) u Gornjem Milanovcu koji će biti na 7.000 kvadrata. Samim tim biće i potreba za novim radnim mestima pa očekujem da će oko 200 naših sugrađana tu naći posao. Druga stvar je dolazak Lidla, koji je danas svečano počeo da radi u Srbiji, a krajem sledeće godine bi trebalo da otvori svoje prodajno mesto i u Gornjem Milanovcu, a tako da će i i njima biti potrebna dodatna radna snaga – kazao je Kovačević i dodao da lokalna samouprava ima odličnu saradnju sa milanovačkim Klubom privrede.

foto:gminfo.rs

- Klub privrede iz našeg grada u decembru će organizovati jedan veliki skup sa milanovačkim srednjoškolcima i studentima.  Prezentovaće im plan privrede za neki naredni period kao i koja su im zanimanja potrebna, ohrabriće studente da upisuju fakultete koji su potrebni milanovačkoj privredi. Studenti, koji se pokažu kao najbolji, dobiće stipendije i biće im omogućeno radno mesto odmah po završetku školovanja – kazao je Dejan Kovačević.

Vodeći se dobrim iskustvom prethodnih sajmova, Nacionalna služba je odlučila da ponovo na ovaj način poveže poslodavce i nezaposlena lica i omogući poslodavcima da u neposrednom razgovoru sa kandidatima odaberu najbolje radnike.

foto:gminfo.rs


ANKETA

Marija Racić je prvi put odlučila da na ovaj način pokuša da nađe posao.
- Prvi put sam na Sajmu zapošljavanja i nadam se da ću naći neki posao. Aplicirala sam na jednom mestu i to je rad na benzinskoj pumpi. Do sada sam posao tražila lično tj preko oglasa i preko preporuka.

Danijela Tomić na prošlogodišnjem Sajmu nije mogla da nadje posao pa je odlučila i ovaj put da pokuša.
- Ovo mi je drugi put da dolazim na Sajam i da na ovaj način potražim posao, sada sam aplicirala na mesta trgovac i komercijalista. Prošli put nisam ni na jedno mesto ostavila CV jer nije bilo u ponudi ono za šta sam ja kvalifikovana.

Zorica Petrović prvi put na ovaj način traži posao i smatra da je ovo dobra šansa da se neko zaposli.

- Mislim da je ovo divna šansa ali smatram da osim direktora NSZ i predsednika opštine, bilo bi dobro da nam se obrati neko ko je na ovaj način dobio posao i da nas tako još više motiviše, da izadje i kaže "ja sam ovako našao posao" i iznese svoje iskustvo koje će nama dati vetar u ledja.

 

 

V. Popović, gminfo.rs

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)
Go to top