Norveško društvo: Zatečeni smo, sprečavamo prodaju, pravimo poravnjanje, bivše vlasti prevelikim taksama na zemljište namerno nas terale u blokadu...

Dragan Marković, generalni sekretar Norveško društva Srbija Dragan Marković, generalni sekretar Norveško društva Srbija foto: privatna arhiva

Nakon objavljivanja teksta "Norveška kuća na dobošu" GMinfo je stupio u kontakt sa Draganom Markovićem generalnim sekretarom Norveškog društva Srbija koji nam je dostavio pisanu izjavu koju prenosimo u celosti. 

 

"Kao što sam Vam preneo, i nas u upravi Norveškog društva je iznenadila neprijatna vest koju smo saznali od prijatelja iz G. Milanovca da je na oglasnoj tabli Osnovnog suda u G. Milanovcu objavljena prinudna prodaja Norveške kuće, kako ste i vi naveli u vašoj informaciji„ ... da se zbog duga od svega tri hiljade evra prodaje imovina koja vredi preko pola miliona evra, i čija je kulturna i istorijska vrednost nemerljiva”.

Ova vaša konstatacija o nesrazmernosti vrednosti imovine (600.000 eura u odnosu na dug od 3.000 eur) je i osnov našem pravnom timu da ovu zakazanu prodaju spreči i otkloni ovu, u nizu neprijatnosti sa kojima se naše društvo prijateljstva godinama bori, održavajući u životu muzej i Kuću prijateljstva u G. Milanovcu.

Istorijat nasledjenih problema oko Norveške kuće je podugačak, a počeci su pokušaj preuzimanja imanja i kuće od strane prethodne lokalne samouprave pre više godina, koja je bila bacila oko na imanje od skoro 2 (dva) hektara, želeći da ga ponudi svojim investitorima, podeli na placeve i verovatno stvori novo ekskluzivno naselje u tom delu našeg grada.

Tim pokušajima smo se pravno oduprli, ali je tada počelo finansijsko iznurivanje Norveške kuće i Norveškog društva uvodjenjem milionske komunalne takse i proglašavanjem „Lazovog ševara“ centrom grada i ekskluzivnom zonom i ekspresnom prinudnom naplatom milionskih iznosa, računajući i kvadraturu muzeja i koncertne dvorane u ekskluzivni komercijalni prostor.

Ovo je izazvalo nemogučnost daljeg poslovanja restorana Norveške kuće u režiji Norveškog društva, pošto nam je tadašnja lokalna saouprava blokirala račune i naplatila milionske komunalne takse i tadašnjoj upravi restorana onemogućila isplatu ličnih dohodaka radnicima i potraživanja dobavljača za isporučenu hranu i piće, struju, vodu, gas... To je izazvalo prestanak rada i izdavanje restorana u zakup, uz ponudu radnicima da sa zakupcem naprave ugovor o preuzimanju i nastavku rada, što su mnogi i učunili.

Nažalost, osujećeni u nameri da Norvešku kuću i imanje preuzmu na taj način, tadašnji predsednik opštine, pravnik i ekspert za serijske tužbe, savetuje radnike i dobavljače da tuže društvo prijateljstva za sva potraživanja nastala u vreme dok su sami sa svojim šefovima restorana i kuhinje vodili posao u G. Milanovcu, naravno, nikada se ne pojavljujući direktno sa svojom advokatskom kancelarijom. Norveško društvo, kao dobrovoljna, društvena neprofitna organzacija nije imala kapacitet da se sa svim ovim pritiscima izbori, a o mnogima nismo bili ni obavešteni, tako da su neke od presuda za koje smo posredno saznali, došle na izvršenje.

Po osnovu predmetne presude i izvršenju stupili smo u kontakt sa advokatima tužilaca i dogovorili se o načinu isplate ovog i eventualnih kasnijih dugova koji će se, sigurno pojavljivati. Danas je naš pravni zastupnik napravio sporazum o isplati čime će poziv za prinudnu prodaju biti povučen, o čemu ćemo vas obavestiti i poslati kopije sporazuma na uvid.

Koristim priliku da se vašem informativnom portalu zahvalim na objektivnom izveštavanju o svim dosadašnjim dogadjajima vezanim za naše društvo i radove koji su u poslednjih nekoliko godina, zahvaljujući Kraljevini Norveškoj i angažovanju nevladinih organizacija i prijateljskoh opština Gornji Milanovac i Vefsn.

Žao nam je što se u našem gradu neke organizacije i pojedninci raduju problemima kojima je naše društvo i Norveška kuća izloženo preko 10 godina i sa radošću objavljuju sve negativne vesti koje nas pogadjaju, retko tražeći mišljenje druge strane, odnosno uprave Norveškog društva Srbija.

Čitajući vaš portal, videli smo da ste jedni od retkih koji su pratili sva pozitivna dešavanja u našem društvu prijateljstva, kao i velike radove izvedene poslednjih nekoliko godina u samoj Kući, novoj postavci muzeja, bazi podataka svih interniraca u Norveškoj, doktorskog rada norveškog istoričara na ovu temu, novih pristupnih staza samoj Kući, a kao kruna svega, uredjenja Brda mira, Srpske kuće i pripreme za sadnju nove „Norveške šume“ oko centralnog spomenika palima u Norveškoj, kao i obnove spomenika i grobalja palima u sklopu obeležavanja 75-to godišnjice interniranja u Norvešku. Hvala vam i na najavama i izveštavanju o svim kulturnim manifestacijama, Maršu prijateljstva, koncertima i dogadjajima u Kući koje samostalno i u saradnji sa Kulturnim centrom i opštinom G. Milanovac organizujemo.

Zbog svega navedenog, razmišljajući o daljoj zaštiti Norveške kuće i imanja u Gornjem Milanovcu, Norveško društvo Srbija i sestrinska organizacija iz Norveške, zajedno sa prijateljskim opštinama G. Milanovac i Vefsn su otpočeli razgovore o trajnom statusu Kuće i imanja, pošto su oni stalni predmet pokušaja privatizacije. Napominjem da statut našeg društva i sestrinske organizacije iz Norveške u posebnom pasusu izričito zabranjuju svaku mogućnost privatizacije ili prodaje Norveške kuće, tako da se lokalnim samoupravama Vefsna i G. Milanovca, pored velike materijalne pomoći tokom poslednjih godina, zahvaljujemo i na dobroj volji da se ovaj kulturni objekat trajno zaštiti od privatizacije i bilo kakve zloupotrebe u budućnosti.

Na kraju, da se malo našalim: samu gradnju Norveške kuće 1987. godine pratile su optužbe tadašnjeg opštinskog komiteta KP da se gradi objekat CIA-e, uz stalne zlurade komentare i napade, do pokušaja otimanja, finansijskog iznurivanja, tako da ne znamo gde je kraj svemu ovome. Kao generalni sekretar Norveškog društva, poreklom iz G. Milanovca, godinama moram ostalim članovima predsedništva da objašnjavam šta je to sa pojedinim Milanovčanima i organizacijama iz mog rodnog grada, kad stalno napadaju Norvešku kuću, iako je njena gradnja, najvećim delom finansirana donacijama iz Norveške i cele bivše Jugoslavije gradu dala prepoznatljiv kulturni objekat koga poznaje cela Srbija."

S poštovanjem,

Norveško Društvo Srbija
Dragan Marković, generalni sekretar

 

Vezani tekst Norveška kuća na dobošu

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(11 glasova)
Go to top