Nove sadnice posađene na Trgu kneza Mihaila

Nove sadnice posađene na Trgu kneza Mihaila foto: Opština G. Milanovac

Kovačević: Prvi korak ka novom izgledu Trga kneza Mihaila

Danas je na Trgu kneza Mihaila zasađeno tri stabla španske jele i dva stabla piramidalnog graba. Vrednost ove investicije je 550.000 dinara, a investitor je opština Gornji Milanovac. Sadnjom novih sadnica Trg kneza Mihaila dobio je novi i lepši izgled, navodi se u saopštenju informativne službe predsednika opštine.

Ovim povodom, predsednik opštine Dejan Kovačević izjavio je da su pre ove sadnje na adekvatan način uklonjena stabla borova koja su do sada bila posađena na tom mestu.

foto:Opština G. Milanovac

- Ti borovi nisu u potpunosti bili suvi, ali bi se kroz godinu dve dana zasigurno skroz osušili. Ono što je drugi korak bio jeste kako da nabavimo adekvatna stabla koja će ih zameniti. Preko Preduzeća za izgradnju opštine Gornji Milanovac stabla smo uvezli iz Nemačke. To su odrasla stabla koja će svakako popuniti ovaj prostor gde su bili borovi - rekao je predsednik opštine.

Za naredni period on je najavio uređenje Trga kneza Mihaila - Želimo da naš Trg učinimo još lepšim, da na drugačiji način koncipiramo kako saobraćaj kroz sam centar grada, tako i uređenje samog Trga. Ušli smo u pregovore sa investitorima iz Gornjeg Milanovca kako bi u narednoj godini upodobili jedan deo centra grada.

Kovačević je rekao da će konačan izgled Trga biti poznat nakon završenih svih razgovora sa investitorima, kao i nakon završetka plana detaljne regulacije kompletnog područja centra grada. 

foto:Opština G. Milanovac

U drugoj polovini godine, Javno preduzeće za izgradnju opštine dobilo je naredbu od predsednika opštine da ukloni borove koji su počeli da se suše i koji su time ugrožavali sugrađane, rekao je direktor ovog preduzeća Božidar Vučetić. On je dodao da je odmah formirao komisiju sastavljenu od stručnih ljudi koji su prema njegovim rečima odradili mini projekat i zajedno sa njima dogovorio stabla kojih biljaka će biti posađena na Trgu.

- U tom smislu dogovoreno je da posadimo dve vrste stabala i to špansku jelu i piramidalni grab. Danas upravo odrađujemo taj posao i ovo je pravo vreme, takozvana jesenja sadnja, gde se svako stablo prima - rekao je Vučetić.

On je kazao da je prema projektu predviđena sadnja i nižeg rastinja koje će dodatno ukrasiti detalje na ovom delu Trga, i dodao da su stabla kasnila desetak dana što je napravilo mali problem, ali da će uprkos tome sav posao biti odrađen kvalitetno i na zadovoljstvo svih građana Gornjeg Milanovca.

foto:Opština G. Milanovac

Dušan Damjanović diplomirani inženjer pejzažne arhitekture i šef operative za održavanje javnog zelenila na teritoriji opštine Gornji Milanovac rekao je da je prilikom izbora sadnica komisija vodila računa ispunjenosti uslova monumentalnosti i funkcije koju su nekadašnje četiri jele obavljale.

- Što se tiče vremena koje je potrebno da biljke porastu, to je sigurno period od nekoliko decenija. Sada sadimo španske jele koje su četiri metra visine i poodmaklijeg rasta u odnosu na one koje su prethodnog puta bile zasađene na ovoj površini - kazao je Damjanović i dodao da su sadnice vrhunskog kvaliteta i da su u potpunosti zdrave - Treba imati u vidu da su se prethodne jele osušile zbog novih klimatskih promena koje se dešavaju - zaključio je Damjanović.

 

izvor:Info. služba predsednika opštine

 

 

 

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(6 glasova)
Go to top