Saradnja OŠ „Desanka Maksimović“ i OŠ „Sveti Sava“ iz Beograda

Saradnja OŠ „Desanka Maksimović“ i OŠ „Sveti Sava“ iz Beograda foto: OŠ "Desanka Maksimović"

OŠ „Desanka Maksimović“, u Gornjem Milanovcu, ugostila je predstavnike Đačkog parlamenta OŠ „Sveti Sava“ iz Beograda. Poseta beogradskih đaka ovoj školi nastavak je saradnje započete u maju 2017. godine kada su predstavnici Đačkog parlamenta škole gostovali u Beogradu. Cilj saradnje škola je razmena iskustava i primera dobre prakse u radu.

Sa osam učenika, sedmog i osmog razreda, OŠ „Sveti Sava“ iz Beograda došla je dr Nataša Stanić, profesorka fizike, saradnica Astronomskog društva „Ruđer Bošković“ i autorka naučno-popularnih naslova „Zvezdani gradovi“ i „Astrolagija“ u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, koje su, uz prigodnu prezentaciju, dobili na poklon.

Dobili su i mirišljave sapune, aromatične sveće i druga kozmetička sredstava, koja prave učenici OŠ „Sveti Sava“ iz Beograda na časovima hemije sa svojom nastavnicom, a za uzvrat oni su poklonili sliku Desanke Maksimović, uramljeni rad učenice  OŠ "Desanka Maksimović".

foto: OŠ "Desanka Maksimović"

- U okviru razmene iskustava u radu, učenici naše škole govorili su o školskom Festivalu nauke i radu UNESKO kluba, a predstavili smo i aktivnosti učenika po programu „Eko-škole“. Učenici OŠ „Sveti Sava“ govorili su o programu preduzetništva, koji realizuju kroz razne predmete u školi, o manifestaciji Bazar-pazar, o sportskim turnirima i jezicima koje uče u školi. Našim đacima je posebno bilo zanimljivo to što gosti imaju mogućnost da uče kineski jezik u školi i što njihova škola ima redovnu saradnju sa raznim ambasadama - rekla je Dragana Miloradović, pedagog OŠ „Desanka Maksimović“.

foto: OŠ "Desanka Maksimović"

Dvodnevno druženje završili su posetom izdvojenog odeljenja škole u Vraćevšnici. Đaci iz Vraćevšnice su, takođe, kroz slikovitu prezentaciju, prikazali aktivnosti škole, a akcenat je bio na đačkom aktivizmu.

- Pošto je naša škola usmerena na održivi razvoj, posebno smo ponosni na uspešnu saradnju sa lokalnom zajednicom. Zahvaljujemo se preduzeću Massife group i Saši Marinkoviću iz Gornje Crnuće, koji su nam donirali svoje proizvode (slatko, sokove, džemove) iz domaće radinosti i time pomogli da obezbedimo poklone za goste. Sa gostima smo posetili i manastir Vraćevšnicu. Naša gošća dr Nataša Stanić je manastirskoj biblioteci poklonila svoju doktorsku disertaciju inspirisanu delom našeg velikog pedagoga Sretena Adžića, sahranjenog u manastiru. Igumanija manastira, Ksenija uzvratila je poklonom knjige o porodici Sretena Adžića našim gostima. U povratku smo posetili i naš Kulturni centar u kome su gosti pogledali izložbenu postavku Muzeja iz Bijelog Polja i razgovarali sa urednicom programa za decu Valentinom Nađ. Kulturni centar im je poklonio kataloge poslednjeg Bijenala minijature i Minijaturnog bijenala - kazala je Dragana Miloradović.

Đaci obe škole, zajedno sa svojim nastavnicima planiraju nastavak ove divne saradnje sa novim idejama, nadamo se na radost naših đaka i korist društva jer „Na mladima svet ostaje“.

 

 

gminfo.rs

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)
Go to top