Sutra jednočasovni štrajk upozorenja zaposlenih u pravosudju

ilustracija ilustracija foto:pixabay.com

Zaposleni u pravosudju sutra stupaju u jednočasovni štrajk kako bi skrenuli pažnju na "višegodišnju diskriminaciju i eksploataciju zaposlenih u pravosudju", saopštio je Sindikat pravosudja Srbije.

Rad će obustaviti u periodu od 11 do 12 časova.

Osnovni zahtevi sindikata jesu promena radnog statusa nameštenika i lica zaposlenih na odredjeno vreme, kao i izrada akta o proceni rizika radnog mesta, prennosi beta.rs.

Kako su ukazali iz ovog sindikata, nameštenici su lica koja bi trebalo da obavljaju sporedne poslove u pravosudju, medjutim obavljaju državne stručne poslove koje ne bi smeli po zakonu i za koje nisu plaćeni.

"Najočigledniji primer nezakonitosti jeste taj što zapisnike koji su javna isprava, vode i potpisuju nameštenici. Oni poslodavcu nisu dovoljno stručni za izmenu statusa ali jesu kada trebaju da završe posao u pravosudnom organu", stoji u saopštenju.

Ljudi zaposleni na odredjeno vreme zbog privremeno uvećanog obima posla, takodje, rade mimo zakonskih uslova, jer kako je naveo sindikat, iako je zakon predvidjeno da u takvom statusu mogu da rade najduže šest meseci, oni su zaposleni na odredjeno i duže od deset godina.

"Bruka i sramota je to što se sve navedeno dogadja baš u pravosudju koje bi trebalo da bude primer u poštovanju zakona. Gradjanima se unapred izvinjavamo ali nije nam namera da im naškodimo. Naprotiv, mi ukazujemo na to da je Vlada Srbije neodgovorna prema pravosudju pa tako i prema svojim gradjanima", saopštio je Sindikat pravosudja Srbije.

 

beta.rs

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)
Go to top