Danas u Beogradu novi protest Jedan od pet miliona

Danas u Beogradu novi protest Jedan od pet miliona foto:gminfo.rs

Protest pod sloganom "Jedan od pet miliona" počeće večeras u 18.00 okupljanjem ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, a potom će učesnici posle govora pisca Marka Vidojkovića prošetati centralnim beogradskim ulicama.Protestna povorka proći će ulicama Vasinom, Makedonskom, Svetogorskom i Takovskom do zgrade Radio-televizije Srbije (RTS) gde je planiran performans, a potom nastaviti ulicama Kneza Miloša i Kralja Milana do Terazija gde je predvidjen završni govor, piše beta.rs.

Studenti Fakulteta političkih nauka, Fakulteta organizacionih nauka, Saobraćajnog i Farmaceutskog fakulteta, Elektrotehničkog fakulteta, kao i Visoke škole elektrotehnike i računarstva danas takodje organizuju šetnju pod nazivom "Budite(se) studenti #Jedan od pet miliona".

Studentska šetnja do Filozofskog fakulteta počinje u 15.00 ispred studentskog doma "4. april" u ulici Vojvode Stepe 320.

Odredjen broj profesora nekoliko fakulteta Univerziteta u Beogradu, kulturnih radnika i advokata takodje je uputilo podršku gradjanima koji protestuju.

Prvi protest protiv nasilja pod nazivom "Stop krvavim košuljama" održan je u Kruševcu 30. novembra 2018. gdoine zbog napada na jednog od osnivača Saveza za Srbiju, lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista u tom gradu. Od 8. decembra protesti se organizuju svake subote u Beogradu.

Zahtevi su se iz subote u subotu dopunjavali, pa je od RTS-a zatraženo da protestima posveti pet minuta u svojim informativnim programima, jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu ali je traženo i da se pronadju počinioci i nalogodavci ubistva predsednika Gradjanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Potom je zatražena ostavka ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića i generalnog direktora RTS-a Dragana Bujoševića i urednika Informativnog programa Nebojše Lj. Stefanovića.

Upućen je poziv na dogovor i zahtev opoziciji da iznese konkretan plan gradjanima šta će učiniti da promene sistem u Srbiji i u kojoj će gradjani birati servis gradjana a ne vlast.

Protesti se četvrtkom, petkom i subotom održavaju se i u drugim većim gradovima u Srbiji, medju kojima su Niš, Novi Sad, Kragujevac, Čačak, Smederevo, Negotin, Šabac, Trstenik, Kruševac, Vranje, Subotica, Pančevo, Užice, Gornji Milanovac.

 

 

beta.rs

 

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)
Go to top